Veliko pacifičko ostrvo smeća toliko naraslo da se na njemu razvio ekosistem

Na plastičnom otpadu Velikog pacifičkog ostrva smeća naučnici su pronašli uznapredovale zajednice obalskih stvorenja koja sada žive hiljadama kilometara od svog izvornog staništa.
Veliko pacifičko ostrvo smeća, otkriveno 1997, ogromna je nakupina otpada od čak 600.000 kvadratnih kilometara koja pluta po okeanu između Kalifornije i Havaja, piše CNN.
Stručnjaci su u istraživanju, koje je objavio časopis Nature Ecology & Evolution, otkrili da je na desetine vrsta obalskih beskičmenjaka uspelo da preživi i da se razmnožava na plastičnom smeću koje godinama pluta u okeanu.
Navode da ovaj nalaz ukazuje na to da kontaminacija plastikom može da omogući stvaranje novih plutajućih ekosistema vrsta koje inače ne mogu da prežive na otvorenom moru.
 
Za razliku od organskog materijala koji se razgrađuje u roku od nekoliko meseci ili najviše nekoliko godina, plastika može da pluta okeanima mnogo duže, što omogućuje nekim vrstama da se razmnožavaju na otvorenom moru, podseća Radio Slobodna Evropa.
 
Naučnici se i dalje pitaju kako ova stvorenja dolaze do otvorenog okeana i onde preživljavaju. Veliko pacifičko ostrvo smeća je najveća nakupina okeanske plastike na svetu.
 
Inicijativa za čišćenje okeana procenjuje da se onde nalazi oko 80.000 tona plastike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin