VIDEO: U Avganistanu je izgubio obe potkolenice, sada kreće u osvajanje Mont Everesta

Nekadašnji vojnik, pripadnik jedinice Gurka koji je izgubio obe noge u Avganistanu, odlučio je da ostvari svoj "dečački san" i popne se na vrh Mont Everesta uz geslo "bez nogu i bez granica".
Nepalac Hari Buda Magar (43) stao je na nagaznu minu dok je služio kao vojnik u Avganistanu 2010. u brigadi Gurka u sastavu britanske vojske, pa su obe noge morale da mu budu amputirane ispod kolena.
Nakon godina reedukacije i vežbanja, Magar je danas odlučan da osvoji Everest i u maju kreće na put koji će prenositi preko svoje mrežne stranice uz slogan "bez nogu i bez granica".
Kada se oporavio od šoka zbog invaliditeta, bivši vojnik odlučio je da proveri "šta sve može postići fizički", rekao je u intervjuu za agenciju AFP u baznom logoru u podnožju Everesta.
 
Eksperimentisao je - isprobao je padobranske skokove, vožnju kajakom i skijanje.
 
"To mi je oslobodilo duh", rekao je Nepalac i nada se da će uskoro postati prvi čovek s amputiranim nogama iznad kolena koji je uspeo da se popne na "krov sveta" visok 8.849 metara.
 
Hari Buda Magar odrastao je u blizini Himalaja i uspon na Everest njegov je dečački san. Alpinista danas ima posebno odelo osmišljeno posebno za njega, sa silikonskom postavom na butinama koja ga štiti od promrzlina. Kramponi su pričvršćeni o njegove skraćene proteze. Već je osvojio vrh Mera visok 6.476 metara u Nepalu i vrh Mon Blan (4.808 metara) u Francuskoj.
 
Samo su dve osobe amputiranih nogu, ali ispod kolena, uspele da osvoje Everest: Novozelanđanin Mark Inglis 2006. i Kinez Xia Boyu 2018.
 
 
I Magar se pripremao za ekspediciju 2018, ali morao je da odustane zbog tada važećeg zakona u Nepalu, pa je počeo kampanju za izmenu tog zakona u čemu je i uspeo u januaru 2017, kada je ukinuta zabrana uspona na Everest za osobe s amputacijama obe noge ili slepim osobama iz sigurnosnih razloga.
 
"Bilo je mnogo prepreka, ali konačno se sve složilo da ostvarim svoj san i srećan sam", priznao je.
 
Njegov uspon će se poklopiti, sasvim slučajno, s krunidbom britanskog kralja Čarlsa III baš kao što se prvi uspon na Everest poklopio s krunidbom Elizabete II pre 70 godina koju su ostvarili Novozelanđanin ser Edmund Hilari i Nepalac Tenzing Norgej.
 
"Ratovao sam za tu krunu. Izgubio sam obe noge za (britansku) krunu", podsetio je.
Veteran danas nosi bermude i ponosno pokazuje svoje proteze kojih se donedavno sramio.
 
"Mislio sam tada da je gotovo s mojim aktivnim životom i da ću ostatak provesti u invalidskim kolicima. Danas mi je glavni cilj da informišem o invaliditetu. Da sam znao ranije ono što danas znam, ne bih izgubio dve godine života", kazao je.
 
Osobe s invaliditetom nisu osuđene na mirovanje, one samo "na drugačiji način obavljaju stvari". Njegov vodič Krišna Tapa optimistično veruje u uspeh ekspedicije.
 
"Magar je veliki alpinista, priprema se šest meseci i već je oborio nekoliko rekorda. Nijedan planinar nije do sada ostvario to što je on uspeo."
  • Voldi

    19.04.2023 08:37
    Kakav car!
    Bravo majstore!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin