Koje sedište u vozilu je najopasnije, a koje najbezbednije

Često se misli da je suvozač onaj koji će najverovatnije poginuti u nesreći. Međutim, belgijska organizacija za bezbednost na putevima VIAS tvrdi da to nije slučaj.
Koje sedište u vozilu je najopasnije, a koje najbezbednije
Foto: Pixabay
Institut VIAS ukazuje da je vozač automobila ranjiviji od ostalih putnika.
Vozač je izložen 37 odsto većem riziku od smrti u saobraćajnoj nezgodi nego putnik, a čak 47 odsto više od onih koji sede na zadnjim sedištima, piše portal gocar.be.
Najbezbednije mesto u automobilu je na sredini zadnje klupe. Uslov je da postoji pojas u tri tačke i da ga putnik u vozilu koristi.
 
U ovom slučaju, šanse za preživljavanje onog koji sedi u sredini povećavaju se za 25 procenata u poređenju sa preostala dva putnika na zadnjem sedištu.
  • Slobodan

    03.05.2023 07:40
    pa, zavisi
    vozac, kada vidi stanje ispred sebe, skrece u smeru da izbegne udes. tada je najranjiviji suvozac..
    mesto na sredini zadnje klupe je odlicno za lansiranje ka napred.. onda je logicno zadnja klupa iza vozaca najsigurnija cini mi se

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin