Ako vozite kroz Austriju, da znate: Znatno povećane kazne za pojedine saobraćajne prekršaje

U Austriji su od juče, 1. maja kazne za pojedine saobraćajne prekršaje drastično povećane u odnosu na dosadašnje.
Ako vozite kroz Austriju, da znate: Znatno povećane kazne za pojedine saobraćajne prekršaje
Foto: Pixabay
Tako umesto dosadašnjih 50 evra, novčana kazna za korišćenje mobilnog telefona u vožnji iznosiće 100 evra. Ukoliko kaznu ne platite na licu mesta, moraćete naknadno nakon prijave da platite 140 evra.
Austrijska ministarka saobraćaja Leonor Gevesler smatra da će odluka savezne vlade da se navedeni iznos kazne udvostruči imati preventivnu svrhu i doprineti razvoju svesti vozača o opasnosti upotrebe mobilnog za vreme vožnje i doprineti bezbednosti na putevima.
Inače, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje smatra se jednim od najopasnijih prekršaja u saobraćaju, a stručnjaci tvrde da je to najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda.
 
Prošle godine je zbog nedozvoljenog korišćenja mobilnog za vreme vožnje kažnjeno 130.540 vozača.
 
Takođe, od juče je povećan novčani iznos kazne za nepoštovanje propisa o obaveznom korišćenju sigurnosnog pojasa za vreme vožnje.
 
Kazna je sa dosadašnjih 35 evra povećana na 50 evra, a ista visina kazne odnosi se i za prekršaj nenošenja obavezne zaštitne kacige pri vožnji motocikla.
 
Ko ne plati kaznu na licu mesta za nevezivanje pojasa, naknadno će u prekršajnom postupku morati da plati umesto 50 dvostruko više, odnosno 100 evra.
  • ...

    02.05.2023 22:23
    A na stadionu muk...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin