VIDEO: Nemci namerno srušili svoj 450 metara dug most

Vlasti u Nemačkoj organizovale su danas kontrolisano rušenje mosta dugog 450 metara koji se nalazi na auto-putu A45 u blizini Lidenšajda, u blizini Dortmunda.
Kako pišu nemački mediji, most je za upotrebu zatvoren još od decembra 2021. godine zbog nestabilnosti. Od tada, vlasti su pokušale da pronađu rešenje za njegovu sanaciju i utvrđeno je kako je jedina prihvatljiva opcija rušenje postojećeg i gradnja novog mosta.
Nakon što je zakazan datum rušenja, na području Lidenšajda okupio se veliki broj zvaničnika, ali i građana koji stanuju u blizini, a koji su odlučili da isprate rušenje sa okolnih brda i sa sigurne udaljenosti. Pored zvaničnika, rušenje mosta posmatralo je i oko 1.000 građana.
Rušenju je prethodila i određena procedura pa su se prvi "signal za uzbunu" oglasio u 11.35 sati što je bio znak upozorenja za sve one koji se nalaze u zabranjenoj zoni da napuste mesto eksplozije.
 
Tačno u 12 sati, stručnjak za eksploze zapalio je eksploziv nakon čega je usledila i detonacija.
 
"Eksplozija je izgledala odlično. Pao je pravo dole. Nije moglo bolje", rekao je stručnjak.
 
Kako je navedeno, za rušenje mosta dužine 450 metara i visine 70 metara bilo je potrebno 150 kilograma eksploziva.
 
 
Inače, most Rahmedetal otvoren je 24. oktobra 1968. godine kada je otvorena i ključna deonica auto-puta između Hagena i Lidenšajda. Most se smatra remek-delom inženjeringa i predstavlja samo jedan od ukupno tri čelična mosta između Dortmunda i Gisena.
 
"Troškovi izgradnje iznosili su 12,5 miliona nemačkih maraka i to je tada bio jedan od najskupljih mostova", pišu nemački mediji.
  • Лиманац

    08.05.2023 19:51
    Још један доказ да је декадентни запад потпуно полудео када руши сопствену инфраструктуру. Тако нешто се у Русији не може десити никада!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin