KiVa - metoda kojom se u Finskoj stalo na put vršnjačkom nasilju: Kako funkcioniše?

KiVa metoda inovativni je finski program protiv zlostavljanja temeljen na školi, istraživanju i dokazima za sprečavanje zlostavljanja i zaustavljanje uznemiravanja u učionicama i izvan njih.
KiVa - metoda kojom se u Finskoj stalo na put vršnjačkom nasilju: Kako funkcioniše?
Foto: Pixabay
Promoviše ličnu dobrobit i obrazovanje i pruža odgovarajuće alate za iskorenjivanje slučajeva zlostavljanja i uznemiravanja, kao i kontinuirano praćenje situacije u školama.
Uključuje nastavni plan koji je namenjen svim učenicima usmeren na prevenciji zlostavljanja i niz radnji koje treba preduzeti kada se otkrije slučaj uznemiravanja.
Šta tačno predstavlja KiVa metoda?
 
Cilje je imati, ne samo najbolji obrazovni sistem, već i jedan od najboljih sistema protiv zlostavljanja.
 
KiVa dolazi od finske reči "Kiusaamista Vastaan", što znači "protiv maltretiranja". Nastala je na Univerzitetu u Turkuu 2007. godine, realizuju ga stručnjaci za ovu materiju, a finansira Ministarstvo prosvete i kulture.
 
Čak 90 odsto škola u Finskoj koristi ovu metodu, koja se već proširuje i primenjuje u drugim školama u Belgiji, Švedskoj, Estoniji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Novom Zelandu i Španiji, što dokazuje njen uspeh i efikasnost.
 
KiVa je naučno dokazana brojnim naučnim studijama, a njeni efekti se takođe procjenjuju. Pored toga, profesionalci koji koriste ovu metodu moraju biti obučeni u programu.
 
Ovaj program se fokusira na smanjenje, sprečavanje i kontrolu uznemiravanja među učenicima bilo koje vrste, uključujući maltretiranje preko interneta. Fokusiranje je prvenstveno na svedoke i gledaoce i to je ključni aspekt programa, a ne isključivo fokus na žrtvu ili žrtve.
 
"KiVa pokušava da promeni pravila koja vladaju u grupi. Unutar grupe su i ostali, oni ljudi koji ne maltretiraju, koji posmatraju, koji su svedoci i koji se smeju. Kroz tu neverbalnu komunikaciju oni prenose poruku da je ono što se dešava zabavno ili dobro, čak i ako imaju drugačije mišljenje", smatra Kristina Salmivali, profesorka psihologije i jedna od kreatora programa, prenosi Lifepersona.com.
 
Cilj je da grupa uvidi da uznemiravanje nije zabavno, da ga nije potrebno tolerisati, da ga ne treba posmatrati kao dečje stvari i da se ne mora zauzeti pasivan i neutralan stav.
 
Grupa treba da učestvuje tako što će zaustaviti uznemiravanje tako što neće podržati uznemiravanje. Grupa treba da pruži podršku i zaštitu žrtvi, pokazujući da nije sama.
 
Sadržaj programa
 
Program se sastoji od tri celine:
 
- Za uzrast od 6 do 9 godina
- Za uzrast od 10 do 12 godina
- Za prelazak na srednje obrazovanje, dostupno samo u Finskoj
 
Sadrži posebne materijale za nastavnike, učenike i roditelje, kao program koji je trajno ugrađen u škole.
 
Ljudstvo centra je posebno obučeno od strane programskih stručnjaka. To je bitan korak za njegovo razumevanje, razumevanje šta je zastrašivanje, njegove mehanizme i posledice, dubinsko poznavanje programa, njegove glavne ideje i smernice delovanja, sadržaj programa kao i delotvoran način njegovog sprovođenja.
 
Sastoji se od 10 lekcija i radova koji se izvode tokom celog kursa, a gde učenici pohađaju nastavu, debatuju, sprovode aktivnosti i grupni rad na temu uznemiravanja i poštovanja drugih.
 
Učenici dobijaju znanje o tome kako unaprediti suživot i znanje o različitim vrstama uznemiravanja, s lekcijama o poštovanju i empatiji, učenjem kroz pomoćne materijale, audiovizuelne sadržaje, video igre, kao i materijale za učitelje i razgovore za roditelje.
 
Osim toga, postavljen je i virtuelni sandučić za one učenike koji nisu hteli da iznesu svoju situaciju pred ostalima, čime mogu preko njega da poruče da su žrtve ili da prijave situacije kojima svedoče.
 
Tu su i rekreativci, koji su sami učenici i nose reflektujuće prsluke, kako bi podigli svest i podsetili da su oni odgovorni za sigurnost svih.
 
S druge strane, svaka škola ima tim od tri stručnjaka koji su na oprezu i počinju da deluju čim saznaju za situaciju zlostavljanja ili internet nasilja.
 
"Prvo deluju kao filter, da prepoznaju radi li se o sistemskom uznemiravanju ili nečemu drugom. Zatim se sastaju sa žrtvom radi podrške, pomoći i umirenja. Razgovaraju i sa nasilnicima kako bi bili svesni svojih postupaka i menjali ih", objašnjava Salmivalli.
 
Ovaj program usmeren je na tri ciljne grupe:
 
- Škola. Pružite ključne informacije o uznemiravanju, kako se pozabaviti uznemiravanjem i podstičite predanost svih strana.
 
- Razred. Uticati na učenike da ne ćute i ne prihvataju situacije zlostavljanja.
 
- Đaci. Rešavanje situacija uznemiravanja na delotvoran način i praćenje situacije.
Dokaz o efikasnosti programa
 
U Finskoj je procenjeno kroz jednu studiju da KiVa metoda smanjuje maltretiranje i viktimizaciju i povećava motivaciju, akademsko postignuće, percepciju pozitivne klime u grupi, kao i smanjenje anksioznosti i depresije.
 
Nakon intervencije, 98 odsto žrtava je reklo da im se situacija poboljšala.
 
Podaci iz više od 1.000 finskih škola pokazali su da je nakon prve godine implementacije programa maltretiranje i uznemiravanje značajno smanjeno.
 
U ovoj zemlji obrazovanje je ključno pitanje, zauzimajući prva mesta u obrazovanju u Indeksu globalne konkurentnosti (ICG) Globalnog ekonomskog foruma.
  • Udbaška Džamahirija

    09.05.2023 21:05
    @Lehrer
    Sve se slažem PLUS - na taj način udba regrutuje budući kadar.
    Počevši sa "pasni momci sa beogradskog asfalta".
    To danas funkcioniše intenzivnije nego ikad što samo znači da njima ne pada na pamet da menjaju išta i da misle još dugo do opstanu u takvom "uređenju".
  • kradikal

    09.05.2023 15:59
    Ne treba to nama... mi cemo iz budzeta da kupimo svakoj skoli 50 kineskih vrata-detektora za metal, ubacicemo 400 privatnih security-firmi, taman od svakog od 75 kumova po 5-6, da prebacuju pare s racuna na racun, sta mozemo jos... ah, da - odmah jedan elaborat na tu temu na RTS-u, na kineskoj tabli (mozemo i njih da kupimo, jedno 20.000 komada) pa onda na Pinku u nedelju, a u ponedeljak na Hepiju, i kada nam JEDAN COVEK sve to ispocita, 3x120minuta, videcete da ovi UgroFinci nemaju pojma o pedagogiji... Sta ima da vam nije jasno?
  • Ashley Dominguez

    09.05.2023 13:39
    To je nemoguće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin