VIDEO: "Magični kružni tok" - raskrsnica koja vozačima-početnicima pravi noćne more

Mali Svindon u oblasti Viltšir, grad je u Engleskoj koji je postao poznat širom sveta.
To se nije dogodilo zbog poznatih ličnosti, velikih dostignuća svojih stanovnika niti prirodnih lepota - nego jedinstvene raskrnice koja ima čak sedam kružnih tokova.
Poznata i kao "Magični kružni tok", ova raskrsnica je s godinima postala legendarna, gotovo mitska stvar od koje strahuju nesigurni vozači i svi oni koji prvi put dolaze u Svindon.
U centru ovog grada, odmah pored lokalnog fudbalskog stadiona, nalazi se raskrsnica koja spaja pet puteva. Do 1960-ih to je bio standardan kružni tok. Kako je i tada zbunjivao vozače, stručnjaci su odlučili da olakšaju vožnju u tom delu grada i osmislili veliku raskrsnicu sastavljenu od pet malih kružnih tokova, po jedan za svaku prilaznu ulicu, a osim spoljašnjeg kruga povezuje ih još jedan unutrašnji.
 
 
Pre nego što je dobio nadimak koji je prerastao u njegovo službeno ime, kružni tok se najpre zvao Kaunti ajlend, a kada se proširio postao je Kaunti ajlends. No, zbog "magije" potrebne vozačima da se snađu u ovom kružnom toku, dobio je ime "Magični kružni tok".
 
Iako deluje haotično s trotoara, saobraćaj u kružnom toku se odvija gotovo sve vreme, a automobili čekaju tek nekoliko sekundi da se uključe u male kružne tokove i voze malom brzinom kroz ovu raskrsnicu.
  • NS vozači

    16.05.2023 22:44
    neznalice
    Sramota je koliko su vozači u Novom Sadu neznalice kada je u pitanju vožnja u kružnom toku. Shvatite, u kružnom toku važi pravilo da prednost ima onaj ko dolazi sa leve strane. Dakle, to je uvek onaj koji je već u kružnom toku u odnosu na one koji tek treba da uđu u njegu, a u samom kružnom toku prednost uvek imaju oni koji su u unutrašnjoj traci. Kada bi bilo drugačije, onda bi oni u unutrašnjoj traci ostali tu zaglavljeni ceo dan i kružni tok bi usporavao saobraćaj umesto da ga ubrza, što mu je osnovna funkcija. U spoljašnju traku se ulazi ako postoji namera da se iz kružnog toka izađe na prvom isključenju desno, eventualno na drugom ukoliko se radi o velikom kružnom toku. Ne morate otići daleko da biste videli kako se radi u celom svetu. Najpre provozajte se do Beograda, gde kružni tokovi postoje decenijama unazad i gde svi vozači poštuju ovo pravilo, iako je zakon nakaradan i ne tumači to na pravilan način. Ako hoćete da odete malo dalje, provozajte se do Mađarske, Slovačke, Slovenije, Austrije... gde imate kružne tokove i po selima. Samo Novosađanima smeta i samo njima ne možeš utuviti u glavu šta je ispravno.
  • Детелинара

    16.05.2023 15:04
    @Zemlja čudesa
    I dalje smatram da su kružni tokovi apsolutna besmislica kada se ukrštaju dva pravca pod pravim uglom, što je najčešći slučaj u Novom Sadu gde su ulice "ušorene". Vožnja kroz takvu raskrsnicu je stresna i rizična jer svakog trenutka očekuješ neku kamikazu koja će se zakucati u tebe, a preglednost je loša. Da ne spominjem ludake koji pri izlasku iz raskrsnice menjaju traku...
    ''
    Проблем кружних у НС је тај што нема посебна трака за скретање десно. Постоји једна само од четири улаза у кружни на оној раскрсници код Лидла на Детелинари. Да има све четири траке за десно, сам кружни би био растерећенији. Такође пешачки су велики проблем јер се налазе преблизу самом кружном току па се дешава да један спорији пешак буквално заустави цео кружни ток. Још сада од када се Лидл ту налази пешака је све више, а проток саобраћај кроз кружни је бар дупло спорији него пре.
  • Dejan

    16.05.2023 14:47
    "vozaci u unutrasnjim trakama NEMAJU prednost u odnosu na vozace u spoljasnjim"

    Ok,to pise u nasem nakaradnom zakonu koji su ocigledno pisali idioti.
    Sad jedno-dva pitanje: u cemu je poenta kruznih tokova onda ovde u ovoj naseobini?
    Zasto bi IKO IKAD usao u unutrasnji prsten ako u spoljnom po nenormalnom zakonu uvek ima prednost????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin