VIDEO: Drveni spaček, jedinstven u svetu i u voznom stanju, ide na aukciju

Jedinstveni primerak citroena 2CV, popularnog spačeka, čija karoserija je izrađena od drveta, mogao bi biti prodat po ceni od 150.000 do 200.000 evra na aukciji u Francuskoj 4. juna.
To su objavili organizatori Ajmerik i Filip Rujak.
"Reč je o jedinom vozilu od drveta u svetu koje je u savršenom voznom stanju. Izvan je svake konkurencije. Istovremeno, to je jedinstveno vozilo i umetničko delo", kazao je Ajmeric Rujak.
Procenu cene koju bi drveni spaček mogao da postigne postavili su na osnovu "svetskog rekorda za jedan 2CV" koji je bio prodat za 176.000 evra.
 
"Ovaj model ima sve potencijale da potuče taj rekord", kaže Rujak.
 
Aukcija će se održati u mestu Montbazon u srednjem delu Francuske.
 
Karoserija 2CV, tipa AZKA je iz 1955. godine i potpuno je napravljena od drveta voćaka, za šta se pobrinuo penzionisani francuski stolar Mišel Robijar. Za izradu branika koristio je drvo oraha, karoseriju je napravio od drveta kruške i jabuke, a vrata i poklopac gepeka izrađeni su od trešnjevine.
 
"Vozilo je položilo ispit tehničke kontrole, ima saobraćajnu dozvolu iz 1957, registrovano je, te dakle može na drum", objasnio je Ajmerik Rujak.
Stolar Robijar, koji je već izradio drvene makete za Ferari, počeo je da pravi drveni spaček 2011.
 
"Posvetio sam tome pet godina života, 5.000 sati rada, strasti, danju, a ponekad i noću. 2CV odvezao se iz moje radionice u septembru 2017. Steglo me u srcu. Ali nema veze, imam već drugi projekat u glavi: DS21 kabriolet kupe šapron mislim da završim za 27 meseci i tako proslavim 70 godina tog automobila", rekao je Robijar o vozilu popularno nazvanom "žaba".
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin