Aktivisti za prava životinja protiv farme hobotnica

Aktivisti za prava životinja okupili su se danas u Madridu da protestuju protiv plana za izgradnju farme hobotnica u Španiji.

Navode da ni u toj zemlji, ni u Evropskoj uniji ne postoje odgovarajući zakoni koji bi garantovali dobrobit životinja u zatočeništvu.

Predložena farma, koja treba da u velikim razmerama uzgaja hobotnice u zatočeništvu, trebalo bi da bude izgrađena sledeće godine na Kanarskim ostrvima, španskom arhipelagu u Atlantskom okeanu.

Nekoliko desetina ljudi je danas izrazilo zabrinutost zbog projekta koji predviđa zatvaranje tri miliona hobotnica u bazene, uprkos tome što su ta stvorenja u prirodi usamljeni grabljivci.
 
"To je slično zatvaranju tigrova zajedno. Onei će loviti jedne druge i zbog svoje visoke inteligencije i spretnosti pokušavaće da pobegnu", rekao je Haime Posada, portparol protesta kojeg su sazvale organizacije za zaštitu životinja.
 
Hobotnice koje se uzgajaju u zatočeništvu, ponašaće se drugačije nego u divljini, saopštila je "Nova peskanova", kompanija za proizvodnju morskih plodova koja promoviše tu farmu. Od 2018. godine ta kompanija je vodila pilot projekat u istraživačkom objektu na severu Španije, gde su uspeli da uzgajaju pet generacija hobotnica u zatočeništvu.
 
"Nije moguće uzgajati nijednu (životinjsku) vrstu u Evropskoj uniji bez poštovanja uslova njihove dobrobiti. To je standard, a naša kompanija ne radi ništa osim pridržavanja smernica i zakona", rekao je Roberto Romero, direktor te multinacionalne firme.
 
Pošto raste potražnja za hobotnicama za jelo, njihov uzgoj se smatra prvim korakom ka obezbeđivanju održive proizvodnje hrane.
 
Hobotnica je osnovna namirnica u mediteranskoj ishrani, posebno popularna u Španiji i Italiji, iako obe te zemlje uvoze većinu hobotnica koje spremaju.
 
Nedavno se potražnja za ovom poslasticom povećala u svetu: od 2016. do 2018. godine u SAD je rast uvoza 23 odsto, a u Kini 73 procenta, kaže Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.