Na današnji dan: Napadnuti Sremski Karlovci, zamalo uništen Novi Sad, rođena Ana Frank

Pregled značajnih dešavanja u Srbiji i svetu na današnji dan, 12. jun.
Na današnji dan: Napadnuti Sremski Karlovci, zamalo uništen Novi Sad, rođena Ana Frank
Foto: 021.rs
1667 - Žan Batist Deni, lekar Luja XIV, izveo je prvu uspešnu transfuziju krvi petnaestogodišnjem dečaku koristeći krv ovce.
1683 - Turska vojska je počela drugu opsadu Beča. Grad je u septembru iste godine oslobodio poljski kralj Jan Sobjecki.
1691 - Ahmed II je na turskom prestolu nasledio sultana Sulejmana III u veoma teškim prilikama za carstvo. Vodio je neuspešne ratove protiv Austrije, Venecije i Rusije i bio prisiljen da prihvati nepovoljne uslove Karlovačkog mira 1699.
 
1759 - Umro je Vilijam Kolins, jedan od najznačajnjih engleskih lirskih pesnika 18. veka ("Veče", "Škotske praznoverice", "Sloboda").
 
1798 - U pohodu na Egipat Napoleon Bonaparta zauzeo je ostrvo Malta.
 
1848 - Mađarska vojska napala je Sremske Karlovce, sedište Srba u Ugarskoj, što se smatra početkom mađarsko-srpskog rata 1848. godine.
 
1849 - Mađari su topovima sa Petrovaradina skoro potpuno uništili Novi Sad braneći se od napada vojske hrvatskog bana Jelačića, koji je kao austrijski oficir imao naređenje da uguši mađarsku revoluciju.
 
1897 - Rođen je engleski državnik Robert Entoni Idn, lider Konzervativne stranke od 1955, ministar inostranih poslova (1935-38; 1941-45; 1951-55), premijer (1955-57). Pod pritiskom javnog mnenja, zbog britansko-francusko-izraelske agresije na Egipat u novembru 1956, podneo je ostavku i povukao se iz javnog života.
 
1898 - Tokom Američko-španskog rata lider filipinskog revolucionarnog pokreta general Emilio Aginaldo proglasio je, uz podršku SAD, nezavisnost Filipina.
 
1900 - Nemački Rajhstag usvojio je zakon o povećanju nemačke ratne pomorske flote, koja će potom postati jedna od najjačih u svetu.
 
1917 - Grčki kralj Konstantin I abdicirao je u korist starijeg sina, princa Aleksandra.
 
1929 - Rođena je Ana Frank, autorka dnevnika o stradanju Jevreja u okupiranom Amsterdamu u Drugom svetskom ratu, koji je pisala u tajnom skrovištu. Ubijena je u martu 1945. u nacističkom logoru Bergen-Belzen. Od porodice Frank rat je preživeo jedino Anin otac.
 
1934 - Vlada Bugarske, koja je došla na vlast prevratom u maju 1934, zabranila je političke partije.
 
1936 - Na Malom Kalemegdanu, u Beogradu, otvoren je Zoološki vrt, u kojem je do 1941. sakupljeno oko 1.200 životinja.
 
1964 - Nelson Mandela, Volter Sisulu i još šest vođa antirasističkog pokreta u Južnoj Africi, osuđeni su na doživotnu robiju.
 
1976 - U državnom udaru u Urugvaju oboren je predsednik Huan Bordaberi i počela je devetogodišnja vojna diktatura.
 
1987 - Bivši car Centralnoafričke Republike Žan Bedel Bokasa osuđen je na smrt zbog zločina izvršenih tokom 13-godišnje vladavine.
 
1988 - U Bangladešu su izbile demonstracije zbog ustavnog amandmana usvojenog pet dana ranije, kojim je islam postao državna religija.
 
1991 - Boris Jeljcin je izabran za predsednika Rusije na prvim neposrednim predsedničkim izborima u toj zemlji. Drugi predsednički mandat Jeljcin je osvojio u julu 1996, da bi se u decembru 1999. dobrovoljno povukao s vlasti i za svog naslednika predložio Vladimira Putina.
 
1993 - Američki avioni su bombardovali glavni grad Somalije, Mogadiš, u pokušaju da unište gerilce generala Mohameda Faraha Aidida.
 
1995 - Umro je italijanski muzičar Arturo Benedeti Mikelanđeli, jedan od najvećih pijanista 20. veka.
 
1999 - Na Kosovu i Metohiji počelo je razmeštanje međunarodnih bezbednosnih snaga (Kfor), na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.
 
2001 - Makedonija je poništila priznanje Tajvana, koji je priznala dve godine ranije i okrenula se političkoj saradnji sa Kinom.
 
2001 - Mohamed Rašid Daud Al-Ovali, sledbenik teroriste Osame Bin Ladena, osuđen je u Njujorku na doživotni zatvor, bez prava na žalbu, za ubistvo 213 osoba u eksploziji bombe koju je postavio 1998. u ambasadi SAD u Keniji i učešće u istom terorističkom napadu na ambasadu u Tanzaniji.
 
2003 - Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju kojom je za godinu dana produženo izuzeće Amerikanaca od Međunarodnog krivičnog suda.
 
2003 - Umro je Gregori Pek, jedan od poslednjih filmskih velikana njegovog doba. Ostao je upamćen po ulogama u filmovima "Praznik u Rimu", "Džentlmenski sporazum", "Snegovi Kilimandžara". Oskara je dobio 1962. za ulogu u filmu "Ubiti pticu rugalicu".
 
2005 - Masume al-Mubarak, dugogodišnja borkinja za prava žena, imenovana je na funkciju ministarke za planiranje i razvoj administracije i ona je prva žena u istoriji Kuvajta koja je postala ministarka u vladi te zemlje.
 
2006 - Umro je mađarski kompozitor Giorgi Ligeti, koji se proslavio operom "Le Grand Macabre" i muzikom za film "2001: Odiseja u svemiru" Stenlija Kjubrika.
 
2006 - Umro je kanadski medijski tajkun Ken Tomspon, koji je od štamparskog carstva svog oca napravio najvećeg elektronskog izdavača na svetu - Korporaciju Tomson.
 
2007 - Haški tribunal osudio je bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Milana Martića na 35 godina zatvora, za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Kninskoj krajini, zapadnoj Bosni i Zagrebu 1991-95.
 
2008 - Kanadski premijer Stiven Harper zvanično se u ime vlade izvinio starosedocima Kanade zbog prakse odvajanja dece domorodaca od njihovih porodica i primoravanja da pohađaju državne škole u cilju asimilacije u kanadsko društvo. Od 19. veka pa sve do 1970-tih godina više od 150.000 dece odvedeno je prisilno iz svojih domova.
2010 - U sukobima većinskih Kirgiza i manjinskih Uzbeka na jugu Kirgizije poginule su 62 osobe, a prelazne vlasti te centralnoazijske zemlje zatražile su vojnu pomoć Rusije.
 
2014 - Ministar prosvete i nauke Srbije Srđan Verbić pozvao je rektora Megatrend univerziteta Miću Jovanovića da podnese ostavku pošto nije pronađen njegov doktorat na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.
 
2015 - Premijer Moldavije Ćiril Gaburuči podneo je ostavku na funkciju zbog sporne autentičnosti njegove visokoškolske i univerzitetske diplome. Ovaj biznismen je na mestu premijera proveo manje od pet meseci.
 
2018 - Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija dobila je novo ime, Republika Severna Makedonija, u dogovoru sa zvaničnom Atinom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin