VIDEO: Ovako se pravilno sedi za volanom, to bi vam moglo spasiti život

Velika je verovatnoća da nepravilno sedite za upravljačem vozila.
VIDEO: Ovako se pravilno sedi za volanom, to bi vam moglo spasiti život
Foto: Pixabay
Mnogi se sećaju 1990-ih, kad je bilo normalno videti frajere zavaljene u BMW-ima E46 s jednom rukom na volanu na 12 sati, a drugom ko zna gde.
Stvari su se od tada dosta promenile. SUV-ovi su doneli bolju preglednost, a bogatija oprema bolje mogućnosti podešavanja sedišta u potrazi za idealnom ergonomijom. Ipak, i dalje viđamo vozače zalepljene za volan, ali i one s glavom u krovu. U slučaju nesreće takvima se ne piše dobro.
Brojne su varijable koje utiču na komfor za volanom, vozačku ergonomiju, ali i sigurnost. Što se tiče sigurnosti, treba imati na umu preglednost okoline, položaj nogu i visinu. I vazdušni jastuci su osmišljeni da optimalno deluju samo u jednoj manjoj zoni.
 
Jutjub kanal MCMTV2 je u goste doveo profesionalnog vozača trka koji je objasnio kako se pravilno podešava pozicija za volanom. Pre svega važno je sedište podesiti po visini, potom i uzdužno, u zavisnosti od položaja nogu, koje ne smeju biti u potpunosti ispružene (kao ni ruke), čime se ograničava mogućnost apsorpcije udarca. Ruke se stavljaju u školski položaj, otprilike na "15 do 3" i proverava se položaj ramena.
 
Zašto su bitni položaj nogu i visina na kojoj sedi vozač, pogledajte u videu u kom je u svega nekoliko minuta podrobno objašnjeno kako se pravilno postavlja vozačka pozicija.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin