Ponedeljak koji je za nama bio najtopliji dan na planeti - "to je smrtna presuda za ljude"

Ponedeljak, 3. jul 2023. godine bio je najtopliji dan na planeti, podaci su američkog Nacionalnog centra za prognoze o životnoj sredini.
Ponedeljak koji je za nama bio najtopliji dan na planeti - "to je smrtna presuda za ljude"
Foto: Pixabay
Prosečna globalna temperatura dostigla je 17,01 stepeni Celzijusa, čime je nadmašen rekord iz avgusta 2016. godine kada je bilo 16,92 stepeni i kada su se toplotni talasi javljali širom sveta.
Južni deo Sjedinjenih Američkih Država zahvaćen je intenzivnom toplotnom kupolom u poslednjih nekoliko nedelja. Toplotna kupola je fenomen koji se objašnjava kao planina toplog vazduha zarobljena na jednom mestu zbog vazdušnih strujanja u gornjem sloju atmosfere, odnosno povezani sistem niskog i visokog pritiska koji se zadržava u regionu.
U Kini je nastavljen dugotrajni toplotni talas s temperaturom iznad 35 stepeni, a na severu Afrike je izmerena temperatura od blizu 50 stepeni.
 
Čak je i na Antarktiku, gde je trenutno zima, registrovana neuobičajeno visoka temperatura.
 
Ukrajinska istraživačka baza Vernadski na argentinskim ostrvima nedavno je izmerila julski temperaturni rekord od 8,7 stepeni Celzijusa.
 
"Ovo nije prekretnica koju treba da slavimo. To je smrtna presuda za ljude i ekosisteme", rekla je naučnica Friederike Oto s Instituta za klimatske promene i životnu sredinu Grentam na britanskom Imperijal koledžu u Londonu.
 
Naučnici navode da su za ovo krive klimatske promene u kombinaciji s vremenskim fenomenom El Ninjo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin