Kralj Čarls morao da bude "krunisan" i u Škotskoj

Škotska je obeležila krunisanje kralja Čarlsa i njegove supruge Kamile svečanom procesijom i crkvenom ceremonijom.
Novom britanskom kralju uručene su "Časti Škotske", najstariji britanski krunski dragulji.
Čarls i Kamila su u maju krunisani u londonskoj Vestminsterskoj opatiji pred oko sto svetskih zvaničnika, na najvećoj britanskoj svečanosti u poslednjih sedam decenija.
Novi kralj, 74-godišnjak koji ističe da je duboko vezan za Škotsku, nasledio je svoju majku na čelu Velike Britanije i 14 drugih teritorija, pošto je kraljica Elizabeta preminula u septembru 2022. godine.
 
Zbog činjenice da su Engleska i Škotska do ujedinjenja kruna 1603. imala različite monarhe, Škotska održava odvojenu ceremoniju pri stupanju novog kralja na presto.
 
Uz Črlsa je na ceremoniji bio i njegov najstariji sin, princ Vilijam sa suprugom Kejt.
 
Ceremoniju u Edinburgu pratilo je i oko sto antimonarhista koji su uzvikivali da Čarls "nije njihov kralj".
 
Ankete pokazuju da je monarhija manje popularna u Škotskoj nego u ostatku Velike Britanije. Policija je objavila da je uhapsila dve žene, stare 20 i 21 godinu, jer su navodno pokušavale da se popnu preko sigurnosne ograde.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin