Koliko brzo treba da vozimo da bi se gorivo trošilo najekonomičnije?

Cene goriva iz meseca u mesec rastu, zbog čega je važno pronaći način za ekonomičniju vožnju, koji će nam omogućiti da uštedimo na izdacima za gorivo.
Koliko brzo treba da vozimo da bi se gorivo trošilo najekonomičnije?
Foto: Pixabay
Što je veća brzina, veći je i otpor vazduha, a to je ključni faktor u potrošnji goriva automobila.
Otpor vazduha raste eksponencijalno s rastom brzine, a ne linearno. Dakle, čak i ako idete samo malo brže, otpor vazduha će se povećati mnogo više od vašeg ritma vožnje, a samim tim i potrošnja.
Pri brzinama od oko 140 km/h automobil troši natprosečnu količinu goriva. Na primer, Nemački autoklub (ADAC) izračunao je za automobile srednje klase da pri vožnji od 160 km/h troše do dve trećine više goriva nego pri vožnji od 100 km/h. 
 
Mnogi vozači i na našem auto-putu vole malo brže da voze, ali to nije ekonomično, a ni bezbedno.
 
Koja je onda brzina idealna? 
 
Ubrzajte energično, prebacite u najveći mogući stepen prenosa (brzinu) i vozite brzinom između 60 i 90 km/h. To je najekonomičnije. 
 
Naravno, to nije praktično na auto-putu. Idealna brzina ovde je konstantnih 100 do 130 km/h u najvišem stepenu prenosa.
  • ki3a

    01.08.2023 08:19
    vreme je novac
    Sve zavisi od toga koliko "košta" vaše vreme... Ako možete dobro da ga unovčite onda vredi voziti brže i uštedeti vreme, a platiti nešto više za gorivo. Ako imate višak slobodnog vremena i jedva ste skrpili za taj put na koji ste krenuli, onda vredi kalkulisati sa potrošnjom.
  • Millos

    01.08.2023 07:45
    Rešenje
    Gotrivo je najbolje trošiti umereno.
  • Pera

    01.08.2023 07:38
    Iz bivseg DDR-a
    Kod sluzbenih Audi-ja brzina ne utice na potrosnju goriva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin