Ako stišavate radio dok parkirate automobil - postoji naučno objašnjenje za to

Da li ste ikada utišavali radio u automobilu dok ste parkirali? Mnogi ljudi imaju naviku utišavanja radija dok parkira, a za taj potez postoji vrlo dobro objašnjenje.
Ako stišavate radio dok parkirate automobil - postoji naučno objašnjenje za to
Foto: Pixabay
Utišavanje radija dok tražite određenu ulicu, mesto za parking ili se vozite nepoznatim područjem uopšte nije čudna stvar, već je to prirodna reakcija mozga na okolnosti. Naime, tokom dana mozak prikuplja informacije iz okoline uz pomoć čula, piše stranica HowStuffWorks. 
Mozak kombinuje sve te informacije i na kraju odlučuje šta će s njima. Ima sposobnost brzog prebacivanja sa zadatka na zadatak i funkcioniše tako da stalno procenjuje šta je primaran zadatak i na njega se uvek više fokusira, a na sekundarni manje. 
U situaciji kada mozak ima više zadataka dolazi do grešaka jer počinje da radi manje efikasno. Sekunde potrošene na prebacivanje sa zadatka na zadatak mogu usporiti performans, što znači da može doći do zakašnele reakcije. U vožnji to znači da bi mogli, dok tražite neku ulicu, promašiti ulični znak koji je važan.
 
Aktivnosti poput vožnje u gužvi, traženje određene adrese, vožnja u opasnim vremenskim uslovima ili parkiranje zahtevaju povećanu koncentraciju. Isključivanjem ili utišavanjem radija prilikom tih aktivnosti za mozak znači da se ta distrakcija uklanja s popisa aktivnosti i prebacuje se fokus na primarni zadatak.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin