Održana pogrebna povorka za glečer koji nestaje, u njoj mrtvački kovčeg i sveštenici

S mrtvačkim kovčegom napravljenim od leda, austrijsko udruženje za klimatsku akciju skrenulo je pažnju javnosti na smanjivanje velelepnih alpskih glečera.
Održana pogrebna povorka za glečer koji nestaje, u njoj mrtvački kovčeg i sveštenici
Foto: Pixabay
Nekoliko ljudi nosilo je ogroman blok leda u obliku mrtvačkog kovčega u pogrebnoj povorci kod vidikovca Franc-Jozef-Hohe na panoramskom putu Grosglokner, na 2.369 metara.
U "pogrebnoj povorci" bili su prisutni katolički i protestantski sveštenik, prenosi ORF.
Udruženje "Zaštitimo naše zime" (POW) želelo je da upozori na dramatičan razvoj događaja s glečerom Pasterze. Dug oko osam kilometara, Pasterze je najveći glečer u Austriji, ali samo prošle godine se povukao za 87 metara.
 
Sve je izglednije da će se za godinu do dve odlomiti od gornjeg dela i potom potpuno nestati, rekla je predsednica POW Verena Stal.
 
Predsednik austrijske Zelene stranke Lukas Hamer je rekao da je "glečer žrtva klimatske krize uzrokovane ljudskim delovanjem".
 
  • otišli da ga pitaju

    09.09.2023 01:20
    …da im glečer kaže što se topi:)
  • Milica

    06.09.2023 15:37
    Budalastina
    Dokon pop I jariće krsti. Mora da su se do glečera dovezli najbesnijim kolima. Nek im neko objasni da na glečer deluju i svojom temperaturom tela, tako da je bolje da se maknu ako ga baš toliko poštuju. A ove parade po glecerima desavaju se stotinama godina po Andima i Himalajima, samo sto su pravila sve restriktivnija. Najbolje za glecer je da mu ne prilazite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin