Hanover ukida hiljade parking mesta kako bi obeshrabrio vozače da dolaze u centar kolima

Nemački grad Hanover je predstavio dalekosežne planove za "proterivanje" automobila iz centra grada, za koje je plan da se pretvori u mesto za "zabavu i šetnju".
Hanover ukida hiljade parking mesta kako bi obeshrabrio vozače da dolaze u centar kolima
Foto: Pixabay
U jednom od najambicioznijih promena u saobraćaju do sada predloženih u Evropi, grad na severu Nemačke ukloniće gotovo 4.000 parking mesta u nastojanju da obeshrabri ljude da se voze u centar grada.
Oni koji to učine moraće da poštuju ograničenje brzine od 20 km/h u jednosmernim ulicama koje ih usmeravaju prema jednom od 11 parkinga.
"Vreme eksperimenata je prošlo. Sada nastavljamo s transformacijom našeg grada. Ovim merama naš grad činimo održivijim i klimatski prihvatljivijim", kazao je gradonačelnik Zelene stranke Belit Onay.
 
Hanover planira da iskoristi oslobođeni prostor na svojim ulicama za proširenje kafića i terasa i zasađivanje više drveća, projekat za koji kaže da će udahnuti novi život.
 
Autobusi, taksiji i građani koji poseduju sopstvena parking mesta i dalje će moći da pristupe ulicama u centru, od kojih će neke biti pretvorene u biciklističke staze.
 
Grad od pola miliona stanovnika i pre je bio meta planera s radikalnom vizijom budućnosti.
Nakon što je gotovo 90 odsto historijskog centra sravnjeno s zemljom savezničkim bombardovanjem tokom Drugog svetskog rata, Hanover je svoje uske srednjovekovne uličice zamenio širokim bulevarima pogodnim za automobile.
 
U svom nastojanju da preoblikuje grad za ono što se smatralo budućnošću mobilnosti, gradska kancelarija za planiranje kontroverzno je srušila raskošne palate iz 19. veka.
 
Najnoviji potez dolazi u trenutku kada nemački Zeleni gube popularnost na lokalnom nivou, delom zbog planova da se automobili isteraju iz gradskih centara.
  • Milica

    24.09.2023 10:08
    Podrska
    Zivela sam tamo i mogu reci da je sistem gradskog prevoza na toliko dobrom nivou i toliko frekventan da je ludost ulaziti u centar kolima. Verujem da Nemce ovo ne pogađa.
  • Ha

    20.09.2023 22:25
    .
    Mora agenda da tece dalje..kako ljudima oduzeti automobil, uciniti ga nemogucim za koriscenje
  • Crni

    20.09.2023 08:23
    Ma šta Nemci znaju
    Budućnost je u naplačivanju parkinga (što više plaćenih parking mesta to bolje) i gradnji (podzemnih) garaža!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin