FOTO: Kralj Čarls sa suprugom stigao u Pariz, u prvu zvaničnu posetu Francuskoj

Engleski kralj Čarls Treći počeo je danas trodnevnu državnu posetu Francuskoj tokom koje će učestvovati na proslavi ponovnog pokretanja francusko-britanskog prijateljstva posle teškoća oko Bregzita.
FOTO: Kralj Čarls sa suprugom stigao u Pariz, u prvu zvaničnu posetu Francuskoj
Foto: Beta/AP
Kraljveski avion sa britanskom zastavom sleteo je oko 14 sati na pariski aerodrom Orli, gde je Čarlsa i njegovu suprugu kraljicu Kamilu dočekala francuska premijerka Elizabet Born, prenosi Frans pres.
Njegova planirana poseta u martu odložena je zbog velikih demonstracija u Francuskoj protiv penzione reforme predsednika Emanuela Makrona.
Visoki britanski gosti će zatim prisustvovati ceremoniji kod Trijumfalne kapije gde će ih dočekati Makron i njegova supruga Brižit, prenosi AP.
 
Poseta pokazuje "duboke istorijske veze koje ujedinjuju naše dve zemlje. To je takođe prilika da se prikaže francuska kulturna, umetnička i gastronomska izvrsnost", saopšteno je iz francuskog predsedništva.
 
 
Kod Trijumfalne kapije će biti odsvirane himne obe zemlje pre pregleda francuskih trupa i polaganja venaca na Grobu neznanog junaka "da se obeleže zajedničke žrtve u prošlosti i trajno nasleđe saradnje", saopštila je Bakingemska palata.
 
Akrobatski timovi britanskih i francuskih vazduhoplovnih snaga će preleteti iznad spomenika. Kraljevski i predsednički par će zatim da se upute kolima do predsedničke palate duž Jelisejskih polja.
 
Makron i Čarls će imati bilateralni sastanak zato što poseta simbolizuje i odnos prijateljstva i poverenja pošto su u prošlosti blisko sarađivali na zaštiti biodiverziteta i u borbi protiv globalnog zagrevanja, navedeno je iz francuskog predsedništva.
 
Oni će takođe razgovarati o ruskom ratu u Ukrajini i pitanju migracija u južnom italijanskom ostrvu Lampeduzi koje je poslednjih dana bilo preplavljeno migrantima koji su krenuli iz Tunisa.
 
 
Poseta se odvija u vreme zagrevanja francusko-britanskih odnosa posle više godina obeleženih razgovorima oko Bregzita i s tim povezanim sporovima.
 
Na bilateralnom samitu u martu Makron i britanski premijer Riši Sunak složili su se da pojačaju vojne veze i da spreče migrante da prelaze preko Lamanša.
 
Jedan od glavnih momenata posete biće državna večera u holu ogledala u palati Versaj u prisustvu više od 150 zvanica, koja se održava večeras.
 
U četvrtak će se engleski kralj obratiti francuskom Senatu. Posle toga će zajedno sa Makronom obići katedralu Notr Dam da vidi kako teče obnova, a planirano je da se katedrala oštećena u požaru otvori krajem sledeće  godine.
Čarls i Makron će takođe prisustvovati prijemu za britanske i francuske biznismene sa kojima će razgovarati o finansiranju projekata vezanih za klimu i biodiverzitet.
 
Kralj će završiti svoju posetu u petak u Bordou, gde živi velika britanska zajednica. Sastaće se sa ljudima koji rade u hitnim službama i zajednicama pogođenim požarima koji su 2022. zahvatili tu oblast. Posetiće eksperimentalnu šumu, projekat osmišljen da prati uticaj klime na urbane šumske površine.
 
On će takođe obići vinograd koji je uveo održiv pristup pravljenju vina.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin