Holivudski scenaristi se vraćaju na posao: Nakon petomesečnog štrajka odobren novi ugovor

Članovi Udruženja američkih scenarista (WGA) odobrili su novi trogodišnji ugovor s velikim studijima pet meseci nakon što je sindikat sazvao štrajk.
Holivudski scenaristi se vraćaju na posao: Nakon petomesečnog štrajka odobren novi ugovor
Foto: Beta/AP

Ovaj štrajk poremetio je filmsku i televizijsku produkciju u Holivudu.

WGA je rekao da je 99 posto od otprilike 8.500 glasača podržalo dogovor, koji osigurava povišice plata, neke zaštite u vezi s korišćenjem veštačke inteligencije i druge benefite.

"Zajedno smo uspeli da postignemo ono što su mnogi govorili da je nemoguće pre samo šest meseci", rekla je predsednica WGA West Meredit Stim.
 
Savez filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koji zastupa Walt Disney, Netflix i druge medijske kompanije, rekao je da ugovor "predstavlja značajne dobitke i zaštitu za scenariste".
 
"Važan je napredak za našu industriju da se scenaristi vraćaju na posao", navodi se u saopštenju saveza.
 
Glumci i drugi izvođači takođe traže povećanje plata i zaštitu od veštačke inteligencije, plus druga poboljšanja radnih uslova. Pregovarači sindikata glumaca SAG-AFTRA nastavili su razgovore o ugovoru sa studijima početkom nedelje.

SAG-AFTRA, najveći holivudski sindikat i studiji ponovno će se sastati u sredu, 11. oktobra, saopšteno je.

  • Обсервер

    11.10.2023 12:50
    Потресно
    Ма људи, од када штрајкујете, не могу да спавам, честитам на успешно завршеном Штрајку !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin