Štićenici popravnog doma u Kruševcu viceprvaci sveta na SP u šahu za zatvorenike

Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu osvojili su drugo mesto na onlajn Svetskom prvenstvu u šahu za osobe lišene slobode.

Oni su u finalu danas izgubili od tima iz Indije za jedan poen, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije.

"To je ogroman uspeh koji je ponovo postigao tim od pet štićenika iz Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu posebno jer su prošle godine bili prvaci sveta", naveo je u saopštenju direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

On je poželeo štićenicima da, kao i u šahu, "i u životu donose samo ispravne odluke i 'povlače' dobre poteze".
 
"Šah je sjajna disciplina jer sve nas uči da dobro razmislimo pre no što nešto uradimo, a za ove mladiće je posebno bitan jer poštuju pravila fer pleja i svoje protivnike", istakao je Carević.
 
Osuđenici šest kazneno-popravnih ustanova iz Srbije igrali su onlajn partije na trećem Svetskom (onlajn) prvenstvu u šahu za lica lišena slobode,  u organizaciji Svetske šahovske federacije (FIDE), na kojem je učestvovalo 120 timova iz 50 zemalja.
 
Osuđenice iz KPZ za žene u Požarevcu su prošle godine osvojile drugo mesto na tom takmičenju, a ove godine su učestvovali i osuđenici iz još četiri kazneno-popravne ustanove u Srbiji - KPZ Požarevac (Zabela), KPZ Niš, KPZ Beograd i KPZ Padinska skela.
 
Osuđenici iz KPZ Niš koji su prvi put ove godine imali tim, igrali su u polufinalu, kao i osuđenici iz Zabele, dodaje se u saopštenju.
 
Svetsko prvenstvo u šahu za osobe lišene slobode je 2021. pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa FIDE u okviru projekta "Šah za slobodu".
 
Ministarstvo navodi da u svim većim zavodima u Srbiji već 10 godina postoje šahovske sekcije i turniri se redovno organizuju.
  • Svaka

    14.10.2023 17:37
    Čast
    Momcima i vaspitačima. Dajte više lepih vesti.
  • Mr Pit & 12 guslaca

    14.10.2023 08:24
    Осим сребрних и бронзаних све освојене медаље су златне !
    (Мр Пит & 12 'гуслача')
  • milenko

    14.10.2023 05:54
    Opaa !
    Bravo ljudi, svaka vam figura !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin