Nova vrsta prevare po starom receptu pri kupovini polovnjaka

Aktuelna je najnovija prevara koja se izvodi po starom receptu, ali ide se na mnogo više novca i drugačiji je način ubeđivanja i sticanja poverenja.
Nova vrsta prevare po starom receptu pri kupovini polovnjaka
Foto: Pixabay
Prevaranti su takođe mnogo ubedljiviji i agresivniji, a pritom nude "odličan" automobil iz Švajcarske po ceni na koju je teško ostati ravnodušan, piše sajt Polovni automobili.
 
Ukratko - nađete fantastičan oglas, pozovete i saznate da je vozilo u stvari u inostranstvu (Švajcarska, Nemačka), ali da prodavac može "bukvalno već večeras" da krene po automobil ako mu uplatite kaparu. Kapara je uglavnom oko 500 evra.
Da bi dokazao da nije prevarant, on vam šalje slike svoje lične karte, i sa prednje i sa zadnje strane. Svi njegovi podaci su tu - slika, datum rođenja, mesto rođenja, opština prebivališta, matični broj...
 
Međutim, to je lična karta iz Bosne i Hercegovine, što znači da vam neko kao dokaz o svom identitetu šalje sliku lične karte iz druge države - a ta lična karta može da bude falsifikat, da je ukradena ili da pripada nekome ko je već toliko ušao u kriminal da mu zloupotreba sopstvene lične karte neće mnogo uticati na život.
Uplatite mu kaparu od 500 evra, on obriše oglas i više se ne javlja na broj telefona koji je ostavio u oglasu.
 
Kako prevarant podiže novac koji ste mu poslali?
 
Prodavac navodi kupce da kaparu uplate preko Post keš usluge (međunarodni prenos novca), nakon čega prevarant novac podiže u pošti u Bosni i Hercegovini.
 
Da li su prevaranti svi koji traže kaparu?
 
Ne, nisu - postoje mnogi prodavci koji se godinama pošteno bave tim poslom i nikada nisu nikoga prevarili. Ali pošto prevaranti definitivno postoje, svaki kupac bi trebalo unapred da se detaljno informiše od koga kupuje auto.
Ako već nekome dajete 500 evra, gledajte da se lično sretnete sa tom osobom, da napravite ugovor, da budete sto odsto sigurni u identitet te osobe, upozoravaju sa sajta Polovni automobili.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin