VIDEO: Uhapšeni ekološki aktivisti jer su oštetili staklo na Velaskezovoj slici

U Londonu je uhapšeno dvoje aktivista ekološkog pokreta "Just Stop Oil" (Samo zaustavite naftu) koji se protive fosilnim gorivima.

Oni su danas u Nacionalnoj galeriji u Londonu čekićima razbili zaštitno staklo slike "Venera u ogledalu" španskog umetnika Dijega Velaskeza.

Povod njihove današnje akcije je dozvola britanske vlasti za traganje za gasom i naftom u Severnom moru.
Nacionalna galerija je objavila da su kustosi sklonili sliku da bi procenili u kakvom je stanju posle napada.
 
Ta Velaskezova slika iz sredine 17. veka, koja se smatra jedinim preostalim aktom tog španskog slikara, bila je oštećena i 1914. godine, kada ju je isekla jedna aktivistkinja za pravo glasa za žene, podsetio je danas pokret "Džast stop oil".
 
Aktivisti tog ekološkog pokreta koji obično ometaju saobraćaj na putevima, prošle godine su u Nacionalnoj galeriji paradajz čorbom gađali čuvene "Suncokrete" Vinsenta van Goga, a u muzeju u Hagu su se zalapeili na zaštitno staklo slike "Devojka sa bisernom minđušom" holandskog slikara Johanesa Vermera.
 
  • Sale

    07.11.2023 20:01
    Ovi kao da su placeni od strane naftaskog lobija da ogade ljudima aktivizam ne bi me cudilo..
  • Milan

    07.11.2023 06:36
    Boze sacuvaj!
    Podrzavam aktivizima, ne vandalizam.
  • Zemlja čudesa

    07.11.2023 00:23
    Desetak godina robije, da imaju dovoljno vremena za razmišljanje o tome kakva je veza između bušenja nafte i klasičnog slikarstva iz 17. veka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin