Istraživanje pokazalo: Nemački vozači sve agresivniji za volanom

Agresivno ponašanje na nemačkim putevima u porastu je poslednjih godina, pokazalo je istraživanje Instituta O.trend sprovedeno za osiguravajuće kuće.
Istraživanje pokazalo: Nemački vozači sve agresivniji za volanom
Foto: Pixabay
Već na ključno pitanje, utiču li bes i loše raspoloženje na njihovu vožnju, više od polovine ispitanih (56 odsto) priznalo je da za volanom daju oduška gnevu i voze brže.
 
"Na to bi pitanje ispitanici morali jasno da odgovore 'ne'. Automobil nije mesto gde ćete iskazivati svoje frustracije", upozorava Zigfrid Brokman, šef sektora za procenu saobraćajnih nesreća osiguravajućih kuća.
Čak 44 odsto ispitanih priznaje da namerno koči kad primete da se neko vozilo "zalepilo" iza njih, a ne vole ni kad ih neko pretiče - 31 odsto priznaje da u tom slučaju namerno "pokazuju da i oni mogu brže" i daju gas, prenosi Dojče vele. 
 
Petina ljudi dugim svetlima "blenda", primoravajući tako sporijeg vozača da se skloni iz trake za preticanje, a trećina se sporijem vozaču ispred sebe zalepi za zadnji deo vozila. 
Brokman je rekao da vidi opšti trend sve agresivnijeg ponašanja u Nemačkoj koje nije ograničeno samo na saobraćaj. To se vidi i kad se sadašnji rezultati uporede s onima iz prethodnih istraživanja iz 2016. i 2019.
 
Istraživanje je pokazalo i razliku u osećaju sigurnosti na putu između muškaraca i žena. Prema istraživanju, 49 odsto žena izjavilo je da se oseća "sigurno" ili "vrlo sigurno" u saobraćaju, u poređenju sa 64 odsto muškaraca. 
 
Brojke potvrđuju rezultate studije iz 2019. kad su se žene u znatno većem postotku založile za unapređenje sigurnosti na putevima. 
  • milan

    27.11.2023 10:18
    doselilo se mnogo jala braće sa bliskog istoka sa drugačijom kulturom u vožnji
  • Vozač

    27.11.2023 09:20
    Nisu svi
    Bio sam nedavno u Nemačkoj i uverio se da je tako. Problem je što u Nemačkoj ima sve više onih koji nisu Nemci i gubi se nemačka kultura.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin