Kako izabrati TV i naći najnižu cenu

Prošla su vremena kada su televizijski signali zavisili od podešavanja diska do savršenstva. U današnjem modernom svetu želimo sve jednostavno, pristupačno i brzo.
Kako izabrati TV i naći najnižu cenu
Foto: Freepik
Dakle, vaš televizor ne može ostati vezan za te signale. Bilo da je u pitanju uzbudljiva fudbalska utakmica ili serija vredna bindžovanja, trebalo bi da možete sve to da doživite nesmetano i bez neprijatnosti. 
 
Hajde da pogledamo šta čini televizor pametnim i kako da izaberete najbolji TV i nađete najnižu cenu na pametan način.
Kvalitet slike
 
Kao i konvencionalni televizori, pametni televizori povezani s internetom primaju televizijske emisije putem kabla i satelita.
 
Pored toga, pružen je pristup različitim internet resursima, uključujući društvene mreže poput Facebook-a i Twitter-a, kao i servise za strimovanje filmova i TV emisija poput Netflix-a. 
 
Pametni televizori cene visok kvalitet, što znači da kvalitet slike može biti čak i bolji od stvarnog prikaza, pružajući jasnoću i dubinu boja koje stvaraju osećaj kao da ste u bioskopu. Njihov izuzetan vizuelni kvalitet može delovati svetlije i jasnije od stvarnog života.
Kvalitet zvuka
 
Iako se pomoću savremene tehnologije mogu proizvesti izuzetno realistični prikazi na neverovatno tankim kućištima, unapređenje kvaliteta zvuka je malo delikatnije. Savremene pametne televizore ponekad muči nedostatak basa i dinamike u zvuku.
 
Većina potrošača koristi dodatne audio sisteme kako bi popunila prazninu između kvaliteta zvuka i slike na pametnim televizorima. Mnogi traže audio rešenja koja se uklapaju uz moderan dizajn televizora, kao što su elegantna i ravna rešenja.
 
Zato, pre nego što izvadite novac za nov televizor, potrudite se da bolje razumete zvučne aspekte određenog proizvoda.
 
Veličina, rezolucija i osvetljenje
 
Kada birate veličinu televizora, važno je da u obzir uzmete prostor u kojem će se koristiti. Ekrani ispod 55 inča mogu biti prikladni za manje prostorije, dok su televizori od 55 inča standard za prosečne sobe.
 
Ako preferirate veći ekran, 65-inčni je odličan izbor za prostrane sobe s više gledalaca. Za one sa velikim prostorom preporučuju se televizori od 75 inča i više, iako treba imati na umu da cene mogu biti visoke.
 
Što se rezolucije tiče, 4K UHD ekrani pružaju izvrsnu sliku, a prelazak na 8K obično nije potreban, osim ako želite vrhunsku jasnoću na vrlo maloj udaljenosti.
 
Kada birate osvetljenje ekrana, preporučljivo je istražiti različite tehnologije kao što su Edge Lighting, Direct-lit, Local dimming, OLED, i MicroLED. Prilikom razmatranja, važno je uzeti u obzir faktore poput kontrasta, osvetljenja i drugih relevantnih karakteristika.
 
Najvažnije je da izbor televizora prilagodite sopstvenim potrebama i budžetu kako biste osigurali optimalan doživljaj prilikom gledanja.
 
Koliko možete očekivati da platite nov TV?
 
Postoji širok opseg cena na koje ćete naići prilikom kupovine televizora, bilo da su vam u traženju pripomogli akcije i katalozi online ili ste istražili ponudu u trgovinama. Mnogo toga zavisi od karakteristika koje želite.
 
U nastavku pročitajte šta možete da očekujete u zamenu za uloženi novac, uzimajući u obzir osnovne cene:
 
Povoljan početak za ograničen budžet
 
Ako želite televizor s velikim ekranom koji može strimovati vaše omiljene emisije, cena ispod 500 evra je razumna početna cena, posebno ako vaš budžet ima ograničenja.
 
Preporučuje se da izbegavate televizore manje poznatih brendova i umesto toga da se fokusirate na priznate igrače kao što su Samsung, Hisense, LG, TCL ili Sony. Takođe, ne bi trebalo da potrošite manje od 300 evra, osim ako je dijagonala ekrana manja od 55 inča.
 
Srednja kategorija za optimalan doživljaj
 
Ako redovno pratite televiziju i želite nešto u opsegu od 40 do 65 inča, srednja kategorija cena između 500 i 1.000 evra pruža odlične opcije za kupovinu. Držite se već pomenutih brendova, i teško da možete da pogrešite.
Visoki cenovni rang za vrhunske performanse
 
Cenovni rang viši od 1.000 evra najbolje odgovara televizorima većim od 65 inča i onima s naprednim tehnologijama panela poput organskih LED (OLED), mikro ili mini LED pozadinskog osvetljenja.
 
Očekujte poboljšanu završnu obradu i veće brzine osvežavanja za video igre. Ako se odlučite da potrošite nekoliko hiljada evra, možete očekivati i 8K rezoluciju, iako trenutno postoji ograničen broj sadržaja dostupnih u toj rezoluciji.
 
Pravilan izbor televizora: Kvalitet iznad cene
 
Imajte na umu da se često dešava da je razlika u ceni između dva televizora zapravo manja od razlike u njihovom kvalitetu i performansama. To znači da biste za malo više novca mogli da dobijete znatno bolji televizor.
 
Budući da se televizori ne kupuju često, preporučujemo da ne pravite suviše velike kompromise pri odabiru modela.
 
Na taj način ćete izbeći situaciju da zbog jednokratne i često zanemarljive uštede zažalite zbog propuštenog kvaliteta ili korisne funkcionalnosti koju ste mogli imati narednih nekoliko godina.

Ostalo iz kategorije Život - Magazin