"El Ninjo" jedan od razloga što će 2023. biti najtoplija godina u Srbiji do sada

Klimatski fenomen "El Ninjo" jedan je od razloga što je u 2023. godini oboreno mnogo temperaturnih rekorda i što će verovatno biti najtoplija zabeležena godina u istoriji Srbije.
"El Ninjo" jedan od razloga što će 2023. biti najtoplija godina u Srbiji do sada
Foto: 021.rs
"Sada smo mi ušli u tu toplu fazu 'El Ninja' i upravo je to jedan od mogućih razloga zašto je 2023. godina od juna počela da obara rekorde. Imali smo najtopliji avgust, pa septembar, oktobar", izjavila je meteorološkinja Instituta za meteorologiju Irida Lazić.
 
Kako kaže, i ova jesen je najtoplija koju smo imali.
 
"Čak su primećene tropske noći 17. i 18. novembra u nekim delovima Srbije, u Loznici, nekim gradovima, tako da je ova godina zaista topla zbog tog pridruženog efekta 'El Ninja'", navela je Lazić.
Govoreći o fenomenu sve toplijeg vremena, ona je objasnila da je "El Ninjo" klimatski fenomen koji se događa na svakih 2 do 7 godina i dodaje da je to normalna pojava u atmosferi.
 
"Događa se da se u Tihom okeanu voda zagreva. I dalje naučnici ne mogu da kažu šta je starije, kokoška ili jaje, da li se zagreva prvo okean ili atmosfera, ali ono što mi opažamo je da se voda zagreje u Tihom okeanu, zagreje okolnu atmosferu i da se topli vazduh kreće ka istoku planete i donosi padavine tamo gde inače vlada suša. Tako da se cela klima, da kažemo, na neki kratak vremenski interval poremeti", navela je Lazić.
Prema njenim rečima, naučnici su opazili da je u junu ove godine Tihi okean počeo da se zagreva i da su primetili anomalije koje prelaze 0,5 stepeni, što je već bio alarm da počinje sezona "El Ninja".
 
"U klimatskim obrascima imamo smenu 'El Ninja' i 'La Ninje'. Tople i hladne faze. 'El Ninjo' znači "mali dečak". Ime je dobio u smislu Božića u tom delu godine. Mali dečak u smislu Isusa Hrista", objasnila je Lazić.
 
Ona je podsetila da je 2016. godina do sada bila najtoplija godina izmerena u Srbiji, a očekuje da 2023. godina obori taj rekord.
 
"Čekamo kraj godine da zvanično objavimo da je najtoplija godina. A takođe, velike su šanse da 2024. godina bude toplija od 2023, ali još uvek ne možemo tačno precizirati koliko će biti ekstremna, zato što teške su prognoze kako će se razvijati 'El Ninjo'", rekla je Lazić.
 
Pokušavajući da približi fenomen klimatskih promena, Lazić je navela da se klimatske promene mogu objasniti preko metafore čoveka koji šeta psa.
 
"Čovek koji je šetač su klimatske promene. A pas koji ide oko vlasnika su ti normalni klimatski obrasci koji se događaju u nekom vremenskom intervalu. Ali ono što je glavni signal, to su te klimatske promene. A ono što se pridružuje tim klimatskim promenama, to je upravo sad ovaj efekt 'El Ninja', koji ima potencijal tek da zagreje 2024. godinu. Jer još uvek nismo došli do pika, do najvećeg zagrevanja Tihog okeana", zaključila je Lazić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin