Za šampanjac u britanskom Domu lordova u godinu dana potrošeno više od 100.000 evra

Za šampanjac koji se služio na posebnim prilikama u gornjem domu britanskog parlamenta, Domu Lordova, potrošeno je gotovo 90.000 funti (oko 103.751 evra) protekle godine.
Za šampanjac u britanskom Domu lordova u godinu dana potrošeno više od 100.000 evra
Foto: Pixabay
To predstavlja najveću sumu izdvojenu u tu svrhu u poslednjih pet godina, prenosi Gardijan.
 
Detalje o prodaji ukupno 1.589 boca šampanjca po ceni od oko 56 funti (oko 64,5 evra) za svaku, dobila je Škotska nacionalna partija (SNP), nakon slanja zahteva za slobodan pristup informacijama.
Ukupna cena od 88.987 funti (oko 102.583 evra), neznatno je veća od ukupne sume izdvojene 2022. godine, kada je za 85.462 funte (oko 98.520 evra) kupljeno devet flaša manje nego ove.
 
Iz SNP su kritikovali izdvojeni iznos, naročito u vreme kada se ceo svet suočava sa rastom troškova života. 
"Parlament, u kojem neizabrani lordovi uzimaju 342 funte (oko 394 evra) dnevno samo za pojavljivanje, nije sposoban da na pravi način predstavlja narod", rekao je Tomi Šepard, poslanik Škotske nacionalne partije (SNP) za Istočni Edinburg, dodajući da će podaci do kojih je njegova partija doći izazvati bes među građanima.
 
"Birači će biti besni kada čuju da su, dok su se oni borili da izbalansiraju finansije domaćinstva i plate osnovne stvari, poput namirnica i energije, neizabrani lordovi točili šampanjac", rekao je Šepard, istakavši da je protekla godina ostala obeležena krizom troškova života u Vestminsteru koja je dovela do pada životnog standarda, a mnoga domaćinstava gurnula u siromaštvo.
 
Sa druge strane, portparol Doma lordova tvrdi da je sav alkohol, uključujući i šampanjac, prodat gornjem domu britanskog parlamenta, sa profitom.
 
"Većinu šampanjca koji je prodat Domu lordova kupuju posetioci u prodavnici poklona ili se na banketima prodaje organizacijama ili pojedincima koji su domaćini događaja u Domu lordova", istakao je portparol, dodajući da boce, zapravo, "ne plaća poreski obveznik".
 
SNP nema predstavnika u Domu lordova zbog njihovog protivljenja tom neizabranom domu britanskog parlamenta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin