FOTO, VIDEO: Za gašenje požara na Tesli potrošili više od 135.000 litara vode

Prednosti električnih automobila u odnosu na konvencionalne su svima jasne, kao i očigledni nedostaci. Jer, kada na "strujašu" izbije požar, izuzetno teško ga je ugasiti.
FOTO, VIDEO: Za gašenje požara na Tesli potrošili više od 135.000 litara vode
Foto: Pixabay
Vatrogasci se redovno muče da ugase požar na električnim automobilima. Primenjuju se brojne inovacije, od specijalnih pokrivača do specifičnih materijala za gašenje, ali i dalje preovladava klasična "vodena metoda".
 
Ako nije moguće potopiti automobil u rezervoar sa vodom, onda se vozilo mora obilno zalivati i ohladiti. A to može potrajati dugo, što znači da će potrošnja vode biti višestruko veća nego u slučaju gašenja požara na "običnom" automobilu.
To potvrđuje i događaj koji se dogodio na Božić po gregorijanskom kalendaru, kada su vatrogasci iz mesta Pajn Level u SAD oko 23 časa dobili poziv.
 
U saobraćajnoj nezgodi stradao je Tesla Model Y, koji se zatim zapalio. Vozač je na vreme pobegao iz automobila i spasao se, dok je vozilo, uprkos brzom dolasku vatrogasaca, potpuno izgorelo.
Gašenje požara trajalo je više od sat vremena, a vatrogasci su potrošili preko 135.000 litara vode. Ovo je najmanje 36 puta više od onoga što je potrebno za gašenje požara na običnom automobilu.
 
Poređenja radi, reč je o količini vode koju prosečna četvoročlana porodica potroši tokom godine.
 
 
Vatrogasci su u svom postu naglasili da su "požari električnih vozila neuobičajeni i predstavljaju jedinstvene izazove i opasnosti za vatrogasce" jer se vozila mogu "ponovo zapaliti satima ili danima nakon gašenja".
 
Istovremeno se stvaraju temperature veće od 2.500°C.
 
 
"Dim iz ovih zapaljenih električnih automobila sadrži fluorovodonik i hlorovodonik. Oba su toksična i zahtevaju da vatrogasci nose specijalnu zaštitu", primetili su oni.

Teme

Tesla
  • Zamenik zamenika

    03.01.2024 19:16
    Sve u vezi sa litijumom je u svakom smislu humanitarna i ekološka katastrofa. Kinezi su
    stvorili novu ekološku generaciju natrijum jonskih baterija od obične kuhinjske soli sa boljim performansama od litijum jonskih baterija koje polako gube na značaju. Sehol 10x je prvi automobil koji pokreće natrijum jonska baterija. Time je rešen ekološki problem jer su natrijum jonske baterije potpuno razgradive bez posledica na prirodu.
  • Nemanja

    03.01.2024 14:53
    Lithium
    Gasiti požar na litijumskim baterijama vodom je jednako kao gasiti roštilj benzinom.
  • Ghg

    03.01.2024 12:42
    Koja budala gasi požar na elektrouređaju vodom? To se u osnovnoj školi uči,koji požar se čime gasi!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin