Da li znate šta je defanzivna vožnja?

Defanzivna vožnja je vožnja na način koji svesno smanjuje opasnost na drumu.
Da li znate šta je defanzivna vožnja?
Foto: Pixabay
To se postiže predviđanjem scenarija koji bi mogli biti opasni, uključujući situacije izazvane lošim vremenom i drugim vozačima, piše ScrapCarComparison, prenosi N1.
 
Defanzivni vozači obraćaju puno više pažnje na svoju okolinu, kao i na ponašanje drugih učesnika u saobraćaju.
Primer za to bi moglo da bude ostavljanje dovoljnog prostora između vas i automobila ispred, čak i kada stojite, jer nikada ne znate šta bi se moglo dogoditi na putu ispred vas, ali i iza vas dok mirno sedite u svom automobilu.
 
U nekim zemljama postoje i kursevi, odnosno treninzi defanzivne vožnje koji vas uče da budete sigurniji za volanom. Oni koji polože ovakav kurs mogu čak da dobiju i povoljniju polisu osiguranja.
Kako voziti defanzivno?
 
Iako ovo nije ceo kurs defanzivne vožnje, važno je uzeti u obzir nekoliko saveta i tehnika kako biste mogli da vozite na defanzivan način:
 
- Ne palite motor dok svi putnici u automobilu nisu vezani.
- Često proveravajte retrovizore, naročito pre bilo kakvih manevara, kao što je vožnja iz mesta i parkiranje.
- Ostavite dovoljno prostora oko svog vozila u svakom trenutku, što će vam omogućiti da izbegnete opasne situacije koje se mogu dogoditi.
- Uvek se pridržavajte ograničenja brzine na putu, ali zapamtite da su to ograničenja, a ne ciljevi. U skladu s tim smanjite brzinu pri slabom osvetljenju, na primer noću ili tokom vožnje po lošim vremenskim uslovima.
- Sve vreme budite usredsređeni na svoju vožnju, pazeći na sve što se događa oko vas - poput pešaka i kućnih ljubimaca ili životinja ako ste na seoskim putevima.
- Ne dozvolite da vas dekoncentrišu radio i drugi putnici u automobilu.
- Uvek očekujte neočekivano. Saznanje da se sve može dogoditi može vam omogućiti da unapred isplanirate rute za beg.
- Kad ste za volanom, uvek se dobro odmorite. Umor može biti koban, a ne treba ponavljati da nikada ne smete voziti pod uticajem alkohola ili droga.
- Pretpostavite da su svi ostali na drumu loši vozači. Ovo možda zvučati grubo, ali ako očekujete da će automobil ispred vas proći kroz crveno svetlo ili nepromišljeno preticati, onda ćete biti spremniji u slučaju da se nešto od toga zaista dogodi.
- Ne upuštajte se u svađe s drugim vozačima. Čak i kada mislite da ste u pravu, popustite i koncentrišite se na svoju vožnju.
- Nikada ne pokušavajte da se trkate s drugim vozilima.
  • Pufke

    23.01.2024 17:22
    Born for Italian tunning
    Samo gas
  • Dule

    22.01.2024 11:04
    Defanziva
    Uopšte nema veze termin defanzivna vožnja.
    Defanzivno znači:bežte noge da vas ne us...m.
  • Aleksej

    22.01.2024 07:00
    Xexe
    Kakva glupost :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin