FOTO Zajednička vežba SAJ-a i "zelenih beretki": Talačka kriza u novinskoj agenciji

U bazi Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) održana je završna vežba koju su, posle dvonedeljnog treninga, izveli njeni pripadnici, zajedno sa vojnicima američkih "zelenih beretki".
Prikazano je kako se tokom rešavanja talačkih situacija zbrinjavaju povređeni - i građani i policajci, pruža im se prva pomoć na licu mesta i evakuišu.
 
Sertifikate za uspešno završenu obuku dobilo je 30 pripadnika SAJ, a zajedno sa njima vežbalo je 12 "zelenih beretki".
Na vežbi je prikazana situacija upada dvojice terorista u jednu novinsku agenciju, gde su držali pet talaca, od kojeg su jednog ubili, a drugog ranili nakon čega je usledio upad specijalaca i likvidacija jednog i "izolovanje" drugog teroriste, ali i istovremeno pružanje pomoći ranjenoj osobi, i to bez čekanja na dolazak lekara.
 
Potom je drugi terorista ubijen, pri čemu je ranjen i jedan od pripadnika SAJ, i njemu su kolege odmah ukazale pomoć.
Na kursu je učestvovao i jedan agent FBI, a pored predstavnika te agencije u Srbiji, vežbi su prisustvovali i ambasador SAD Kristofer Hil i vojni izaslanik te države.
 
To je bila osma po redu bilateralna vežba koju od 2016. godine SAJ izvodi sa pripadnicima američkih "mornaričkih foka" i "zelenih beretki", iz njihove komande za specijalne operacije u Evropi.
 
Komandant SAJ, pukovnik policije Spasoje Vulević ocenio je da se u toj saradnji i stalnim zajedničkim obukama napredovalo u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, kao i da je zadovoljan što se ona i dalje nastavlja i postaje tradicija.
 
 
"Ovaj trening je pokazao koliko je taktički značajno pružanje prve pomoći u takvim situacijama. Ovo je važno za pripadnike SAJ, a imamo i planove za nastavak dalje saradnje i sa FBI", istakao je Vulević i dodao da se, posle događaja u maju prošle godine, planira dalja obuka u slučaju nekih masovnih ubistava, kako pravovremeno reagovati i spasiti živote povređenih.
 
Ambasador Hil je naglasio da takve obuke zbližavaju specijalce dve zemlje, u postupanju u slučajevima za kakve se nada da ih neće biti, ali pošto se živi u komplikovanom svetu, sve je, nažalost, moguće, poput ubistava u školama.
 
"Želimo da produbimo odnose i da se zbližimo sa Srbijom. Što više ovakvih obuka prolazimo zajedno, sve više uviđamo koliko smo slični", kazao je Hil.
 
Vođa tima "zelenih beretki", elitne jedinice američke vojske, kapetan Trent Skejts rekao je da je na vežbi prikazan samo mali deo onog što su na treningu radili dve nedelje i da je važnost svega da se ljudi iz SAJ obuče kako na najbolji način da pristupe ranjenicima i spasu im živote, ako do sličnih situacija dođe.
  • Nimbus

    27.01.2024 08:25
    @Musaši
    Nismo po 'njima' naklonjeni Rusima, nego po nasem narodu. Na anketu ko je najvise donirao novca Srbiji, vecina odgovara Rusija i Kina, a istina je EU i SAD (oko 5 milijardi zajedno).
    Informacija, Rusija je od 2000 na ovamo donirala tacno 0, a Kina 31 milion. Naravno, to je maslo konstantnog velicanja Rusije i Kine od nacionalisticke vlasti koju imamo poslednjih 12 godina.
    Inace, to sto nasi pripadnici SAJ-a nose su americke M4 puske, a ne Kalasnjikovi.
  • Izvidjac Futog

    26.01.2024 21:38
    Obuke
    Obuke nikada dosta.Posebno kod specijalnih jedinica bilo vojske ili policije.Treba učiti i saradjivati bez obzira na političke različitosti. Pa nekada bude to saradnja sa zelenim beretkama a nekada sa specnazom.Dobri su i jedni i drugi.Možda moja duša slovenska više naginje ka specnazu ali šta fali učiti i od zapadnih specijalnih jedinica.U oba slučaja je korisno.
  • Tty

    26.01.2024 21:27
    Interesantan izbor
    Kud baš napad na novinsku agenciju? Da ne uvežbavaju napad, ne odbranu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin