Polovina novih automobila je prevelika za evropske gradove

Otprilike polovina svih novih automobila preširoka je za tipično parking mesto u evropskim gradovima, prema novoj studiji, dok se poziva da se preokrene trend SUV-ova i većih vozila.
Polovina novih automobila je prevelika za evropske gradove
Foto: Pixabay
Prema kampanji "Transport & Environment", prosečni novi automobil svake dve godine postaje širi za jedan centimetar, a tipična širina automobila sada iznosi 180,3 cm, što je porast u odnosu na 177,8 cm iz 2018. godine.
 
Grupa kaže da su među 100 najpopularnijih automobila u Evropi 52 preširoka za tipično parking mesto na ulici od 180 cm u velikim gradovima kao što su London, Pariz i Rim.
Takođe se kaže da sve veći broj velikih SUV vozila "ostavlja premalo prostora za ulazak i izlazak putnika iz vozila".
 
"Automobili su decenijama postajali sve širi i taj trend će se nastaviti sve dok ne postavimo strožu granicu. Trenutno zakon dopušta da novi automobili budu široki kao kamioni. Rezultat su veliki SUV-ovi i kamioneti u američkom stilu koji se parkiraju na našim trotoarima i ugrožavaju pešake, bicikliste i sve ostale na putu", kaže Džejms Nik, menadžer politike vozila u "Transport & Environment".
Istraživanje je objavljeno dok se Pariz sprema da glasa o povećanju naknada za parkiranje za veće i teže automobile, prvenstveno SUV-ove.
 
Referendum se održava 4. februara kako bi se utrostručila cena parkiranja za takva vozila, iako se to ne bi odnosilo na stanovnike Pariza, već na one koji ga posećuju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin