U kojim evropskim zemljama se najranije ide u penziju, a gde se najduže radi?

U većini zemalja Evropske unije u redovnu starosnu penziju odlazi se sa 65 godina. Međutim, produženjem životnog veka mnoge od njih podigle su granicu ili to planiraju da učine.
 U kojim evropskim zemljama se najranije ide u penziju, a gde se najduže radi?
Foto: Pixabay
Najniža granica za penziju ima Francuska sa 62 godine i tri meseca. Prošle godine ova penzionerska oaza, nakon velikih protesta usvojila je reformu s postepenim podizanjem granice za ostvarenje penzije sa 62 na 64 godine do 2032. godine.
 
S manje od 65 godina puna penzija može da se dobije još u Slovačkoj, Češkoj, Letoniji, Litvaniji i Malti.
S druge strane, najrestriktivnije uslove za odlazak u penziju imaju Bugarska, Italija, Grčka i Danska, u kojima je potrebno da se napuni 67 godina.
 
Mnoge zemlje donele su odluke o postepenom ili jednokratnom podizanju granice za penziju u narednih desetak godina. Uglavnom se granica podiže na 67 godina, a Danska je već odlučila 2035. podići na 69 godina.
Rast očekivanog životnog veka
 
Pritom su pojedine zemlje vezale godine za odlazak u penziju s rastom očekivanog životnog veka. Ovaj mehanizam je u primeni u Finskoj, Danskoj, Kipru, Estoniji, Grčkoj, Italiji, Holandiji, Portugalu i Slovačkoj.
 
U nekolicini zemalja, uključujući Hrvatsku, za žene vredi niža granica, ali ona se postepeno podiže s tendencijom izjednačavanja sa godinama muškaraca u bliskoj budućnosti.
 
Pojedine zemlje (Finska, Norveška, Švedska) imaju fleksibilnu starosnu granicu. To znači da osoba može ostvariti penziju unutar određenog raspona godina.
Uslovi za prevremenu penziju
 
U mnogim je zemljama moguće otići u prevremenu penziju. Obično je to između dve i pet godina ispod propisane zakonske starosne granice.
 
Starosna granica za prevremenu penziju muškaraca varira od 59 godina u Litvaniji do 63,7 godina u Nemačkoj, prema izveštaju OECD-a. Za žene se kreće od 58 godina u Litvaniji do 63,7 godina u Nemačkoj.
 
Prevremena penzija po pravilu se kažnjava umanjenjem naknade u zavisnosti od godina ranijeg penzionisanja.
 
U nekim zemljama odlazak u privremenu penziju uslovljava se godinama radnog staža, ako je staž osiguranja dug, prevremeno isplaćena penzija se ne smanjuje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin