U Nemačkoj manje od polovine stanovnika živi u sopstvenim kućama, u Rumuniji i Crnoj Gori 90 odsto

Oko 47 odsto nemačkih građana živi u sopstvenoj nekretnini, dok ostalih 53 odsto iznajmljuje stambeni prostor, pokazuju podaci Evropskog statističkog zavoda Eurostat za 2022. godinu.
U Nemačkoj manje od polovine stanovnika živi u sopstvenim kućama, u Rumuniji i Crnoj Gori 90 odsto
Foto: Pixabay
To stavlja Nemačku na dno evropske liste procenta vlasnika stanova, sa izuzetkom Švajcarske, dok najveći procenat stanovništva, oko 90 odsto, poseduje sopstvene nekretnine u Rumuniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Slovačkoj i Mađarskoj, piše Dojče vele.
 
Kao razlog niskog procenta posedovanja imovine navodi se industrijalizacija kasnih 1890-ih, rušenje posle Drugog svetskog rata, ali i pogodnosti koje danas imaju podstanari.
Majkl Fojgtlender iz Nemačkog ekonomskog instituta kaže da je u toj zemlji relativno lako iznajmiti porodičnu kuću ili stanove različitih veličina, kao i da je zakonska zaštita podstanara na visokom nivou.
S druge strane, ističe da su zbog strogih građevinskih propisa troškovi izgradnje nekretnine relativno visoki, a to važi i za dodatne troškove pri kupovini nekretnine, poput poreza na promet, koji sada iznosi čak 6,5 odsto.
 
Procenat vlasništva takođe zavisi od regije i najniži je u velikim gradovima poput Berlina, Hamburga, Minhena i Frankfurta, a najviši u regijama Baden-Virtemberg i Donja Saksonija.
  • Професор

    18.02.2024 09:21
    Економски "џин" је реално чергар који се сели свако мало. А бивше социјалистичке државе су за ове са запада сан по питању својине.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin