FOTO, VIDEO: U Panami otkrivena drevna grobnica puna zlata...i tela

Čini se da se u drevnoj kulturi Kokl, koja je obitavala na području Paname između 200. godine pre nove ere i 1550. godine, elita nije previše brinula o usamljenosti tokom zagrobnog života.
Naime, arheolozi su u grobnici mladog vladara Kokla u dolini Rio Grande, staroj otprilike 1.200 godina, pronašli dokaze o jezivom ritualu plemstva.
 
Ustanovili su da su poglavice i plemstvo unutar te kulture sahranjivani uz svoje najmilije, poput dragih slugu ili žena, koji su bili žrtvovani tokom ceremonije. U grobnici vladara Kokla, otkrivenoj 2011. na lokalitetu El Kano, nalazila se gomila predmeta od zlata, ali i kosti desetak osoba. Sam vladar bio je pokopan licem nadole, a nalazio se na vrhu ženskog tela.
Arheolozi su tokom iskopavanja, koje su provodili poslednjih desetak godina na lokalitetu El Kano i obližnjem Sitio Konte, pronašli brojne grobove u kojima je bilo više od jednog tela. Međutim, ništa nije nadmašilo raskošan pokop mladog vladara oko 750. godine, piše Science Alert.
Luksuzni predmeti pronađeni u njegovoj grobnici verovatno su imali religiozno značenje. Među krhotinama keramike nađena su dva pojasa od zlatnih perli, četiri narukvice, dve naušnice u obliku muškarca i žene, naušnica u obliku krokodila, ogrlica od perli, pet naušnica od zuba kita, dva zlatna tanjira, dva zvona, suknje i narukvice od psećih zuba, kao i komplet duvačkih instrumenata od kostiju.
 
 
S obzirom na to da iskopavanja na ovom neobičnom lokalitetu još nisu gotova, možda bi mogao porasti broj žrtvovanih pratilaca vladara Kokla. Arheolozi pretpostavljaju da je uz njega pokopano između osam i 30 ljudi. Potrebno je sprovesti genetsku analizu kostiju kako bi se utvrdio tačan broj pojedinaca, odnosno saznalo koje kosti pripadaju kojoj osobi.
 
  • Zemlja čudesa

    14.03.2024 07:38
    Moderna vremena donela su neke izmene i na ovom polju... Današnji vladari ugrobare svoj (tupavi) narod, a oni i dalje žive k’o bubreg u loju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin