Margaret Tačer na izložbi rame uz rame sa Hitlerom i Bin Ladenom, muzej na meti kritika

Bivša britanska premijerka Margaret Tačer je na izložbi u Londonu predstavljena kao "savremeni negativac", poput Adolfa Hitlera i Osame bin Ladena.
Tačer je, na izložbi u Muzeju Viktorije i Alberta (V&A), tako navedena u postavci nepopularnih javnih ličnosti koje su tokom godina prikazivane u tradicionalnim lutkarskim predstavama.
 
"Tokom godina, zli lik u ovoj lutkarskoj predstavi prešao je sa Đavola na nepopularne javne ličnosti, uključujući Adolfa Hitlera, Margaret Tačer i Osamu bin Ladena, da bi ponudio savremene negativce", dodato je u natpisu iz organizacije komične izložbe.
Maskota Margaret Tačer iz satirične televizijske emisije "Spitting Image" takođe je uključena u izložbu u muzeju u Londonu, prenosi Tajms.
 
Izložba koja predstavlja Tačer kao negativca naišla je na kritike britanskih konzervativaca, a Konor Berns, konzervativni poslanik i bivši ministar, rekao je da je ovaj potez "simptomatičan za gluposti koje opstaju u našim institucijama" i uputio uvrede na račun osobe koja je sastavila natpis.
Bivši konzervativni lider Ijan Dankan Smit nazvao je izložbu "nepromišljenom" jer, kako tvrdi, konzervativci su često predmet mržnje, a upućuju im se i pretnje smrću.
 
"V&A je uvek otvoren za povratne informacije naših posetilaca. Kao odgovor na neke zabrinutosti u vezi sa natpisom... na našem prikazu 'Laughing Matters' koji priča priču o britanskoj satiri i komediji, pregledaćemo relevantni tekst etikete i ažurirati formulaciju ako bude potrebno", rekli su iz Muzeja Viktorije i Alberta.
 
Prema podacima za sezonu 2022-23, muzej je dobio skoro sav svoj prihod od 67 miliona funti od Ministarstva kulture.
 
"Sramotno iz Muzeja Viktorije i Alberta. Trebalo bi da bude lišen javnog finansiranja", saopštio je na platformi X Nil Gardiner, bivši pomoćnik čuvene političarke koji je direktor Centra za slobodu "Margaret Tačer" pri Heritidž fondaciji.
  • Mlađa

    20.03.2024 10:00
    Pa, nije nju muzej proglasio negativcem! Muzej je samo zabeležio ono što se desilo u javnosti.
  • Zemlja čudesa

    19.03.2024 16:03
    Ako biste pitali Iračane, Libijce ili Argentince oni bi verovatno imali sasvim drugo mišljenje o "Gvozdenoj Ledi" u odnosu na ove engleske konzervativce. Mogli su u tu postavku da ubace i Tonija Blera, samo da ga prethodno neko upokoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin