Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.
Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila
Foto: Pixabay
Potom će od 1. jula klubovi kanabisa moći da uzgajaju marihuanu za ličnu upotrebu članova.
 
Zakon o tome, projekat Vlade kancelara Olafa Šolca, prošlog meseca je odobrio Donji dom Parlamenta. Ali njegova sudbina je bila nejasna u Gornjem domu koji predstavlja 16 nemačkih državnih vlada i gde Šolcovoj socijalno-liberalnoj koaliciji nedostaje većina.
Gornji dom je mogao da ga odloži tako što bi ga poslao odboru koji posreduje u sporovima između dva doma Parlamenta što bi opoziciji s desnog centra omogućilo da ga u potpunosti zaustavi. Ali, protivnici plana nisu uspeli da sakupe većinu za to.
 
Zakon predviđa da je legalno da odrasli imaju do 25 grama marihuane "u rekreativne svrhe" i da sami uzgajaju do tri biljke. Taj deo zakona stupiće na snagu 1. aprila.
Stanovnicima Nemačke starijim od 18 godina biće dozvoljeno da se počevši od 1. jula pridruže neprofitnim klubovima kanabisa sa najviše po 500 članova.
 
Pojedinci će moći da kupuju do 25 grama dnevno ili najviše 50 grama mesečno, a mlađi od 21 godine do 30 grama mesečno.
 
Članstvo u više klubova neće biti dozvoljeno.
 
Troškovi klubova biće pokriveni članarinom.
 
Zakon traži reviziju presuda i amnestiju onih kojima su već izrečene kazne za krivična dela u vezi s kanabisom. Regionalne vlasti brinu da će zato pravosuđe biti preopterećeno hiljadama slučajeva.
 
Opozicioni lider Fridrih Merc obećao je da će njegova stranka poništiti zakon ako pobedi na poslaničkim izborima u jesen 2025.
  • Goran

    25.03.2024 19:39
    To bi bilo divno imati člansku kartu kluba i ko gospodin uživati jedan gram dnevno. Mi ovde puknemo sa živcima u roku od 10 godina razvlačeći sa dilerima, uostalom, nema oblasti u kojoj nije tako, nije da se žalim, ali bilo bi lepo nemati dilere već člansku kartu..
  • Dejan

    24.03.2024 16:16
    Cccc
    Izvinte,nisam dopisao,sad citajte kad se jave razni pacijenti sa mudrim objasnjenjima !!!
  • Zebra

    24.03.2024 15:21
    Jel krenuo izvoz iz Jovanjice?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin