Hipi komuna u akciji proterivanja dilera: Pušer ulica mora da umre da bi Kristijanija živela

Stanovnici čuvene hipi enklave Kristijanije u Kopenhagenu počeli su da kopaju njenu glavnu ulicu poznatu po trgovini kanabisom, nadajući se da će tako "osloboditi" područje od kriminalnih grupa.
Hipi komuna u akciji proterivanja dilera: Pušer ulica mora da umre da bi Kristijanija živela
Foto: Screenshot (Jutjub/AP)
Nakon što su više od 50 godina tolerisali ilegalnu prodaju kanabisa u bivšoj kasarni koju su zauzimali hipiji tokom sedamdesetih, vlasti i stanovnici Kristijanije odlučili su ove godine da iskopaju ono što je meštanima poznato kao "Pušer ulica".
 
"Fritaun Kristijanija" se razvio u veliku turističku atrakciju sa više od pola miliona posetilaca godišnje, ali porast nasilja bandi povezanih sa trgovinom drogom u toj oblasti zabrinuo je i stanovnike i vlasti.
Policija je poslednjih godina s vremena na vreme uklanjala štandove sa kanabisom ali oni su vrlo brzo posle toga ponovo nicali.
 
"Pušer ulica mora da umre da bi Kristijanija živela", rekla je gradonačelnica Kopenhagena Sofi Hestorp Andersen.
Meštani su pozvani da uzmu delove kaldrme kao suvenire iz čuvene ulice. 
 
"Plan je da se stvori nova Kristijanija bez kriminalnog tržišta hašiša", rekla je Mete Prag, koordinatorka novog projekta javnog stanovanja u enklavi.
 
Nakon uklanjanja kaldrme, u toj ulici biće postavljene nove vodovodne cevi i novi trotoar i renovirani obližnji objekti. To je prvi korak u sveobuhvatnom planu da se hipi oaza pretvori u integrisani deo danske prestonice, iako treba zadržati duh kreativnosti i života u zajednici.
 
"Danska policija će ostati prisutna u Kristijaniji i okolini sve dok bude potrebno da spreči nastavak prodaje ilegalnih droga", rekao je zamenik glavnog nadzornika Sajmon Hansen.
 
Stanovnici Kristijanije žive autonomno sa samoproglašenim pravilima, iako ih vlasti u Kopenhagenu ne priznaju kao samostalni grad.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin