Pet godina nakon požara obnova katedrale Notr Dam pri kraju: Otvaranje planirano u decembru

Pet godina nakon razornog požara, obnova katedrale Notr Dam privodi se kraju. Zvaničnik koji vodi projekat rekao je da sve ide po planu i da je otvaranje planirano u decembru.
Pet godina nakon požara obnova katedrale Notr Dam pri kraju: Otvaranje planirano u decembru
Foto: Screenshot (Jutjub/AP)
U večernjim satima 15. aprila 2019. zapalio se krov katedrale. Vatra je brzo progutala toranj i zamalo srušila glavne zvonike. Snimci požara obišli su svet, a gledaoci su užasnuto posmatrali kako srednjevekovna katedrala gori.
 
Uzrok požara ostao je nejasan, a francuske vlasti saopštile su da je možda došlo do električnog kvara ili je požar uzrokovala zapaljena cigareta.
Nastala šteta zahtevala je pet godina intenzivnih radova. 
 
Emanuel Makron, čiji se drugi i poslednji mandat završava 2027. godine, želi da obnova katedrale podigne raspoloženje nacije, ali i rejting njegove vlade, prenosi Hina.
"Ovo je građevinski posao života, restaurirati ceo spomenik u celoj njegovoj trodimenzionalnosti je prilično izuzetno", rekla je Ema Rouks koja radi na vitražima.
 
Otvaranje je zakazano za decembar i trenutno sve ide po planu, rekao je zvaničnik koji vodi projekat.
 
"Unutar rokova i budžeta smo", rekao je Filipe Jost u martu, u Senatu.
 
Dodao je da je projekt dosad koštao 550 milona evra i da je delom finansiran ogromnim donacijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin