Šest razloga zašto deci treba čitati naglas

Od izuzetnog je značaja da se deci ćita naglas, bez obzira na uzrast.

Metoda glasnog čitanja je jako važna za razvijanje čitalačkih navika i kasniji uspeh u školi, kao i za opšti uspeh u sticanju znanja, tvrde pedagozi.

Čitanje naglas treba primenjivati onda kada odgovara svim učesnicima čina čitanja, bilo ujutru, poslepodne, uveče. Spontano čitanje može se dešavati i u automobilu, u čekaonici kod lekara, u autobusu, u gradu, u parku, na izletu.

Čitajte deci naglas od rođenja kako bi ona mogla:

- da povežu čitanje i knjige s prijatnim osećanjima
- da čuju zvukove, rime i reči
- da koriste svoja čula i stvaraju zvukove – od gugutanja do reči
- da pokažu na sliku, a osoba koja čita imenuje to što dete pokazuje
- da bi mogla da počnu da razumeju da slike prikazuju određene predmete iz njihove okoline i, naravno,
- kako bi deca uživala.

Ova vrsta čitanja može biti vrlo zabavna i često prelazi u porodični ritual, naročito u hladnijim danima kada svima nedostaje inspiracije kako animirati dete.

Glasno čitanje je aktivnost koja može uključivati celu porodicu – roditelje, baku, deku, braću i sestre, rođake...Izuzetno je važno za razvoj kognitivnih sposobnosti dece, a osobama koje su uključene u glasno čitanje deci, osigurava čvrstu vezu s detetom.

Zbog čega je još važno da roditelji čitaju deci od malih nogu?

Na ovaj način se radi na prevenciji teškoća u čitanju. Radnja knjige je tako u centru detetove pažnje i izvor je korisnog i uzbudljivog iskustva. Proširuje se rečnik najmlađih i njihovo opšte znanje, jer to što pročitaju mogu da povežu sa onim što vide i čuju oko sebe.

Kada roditelji čitaju naglas, postaju uzor deci i prenose na njih ljubav prema knjizi. Mališani se upoznaju sa književnim jezikom, koji se razlikuje od svakodnevnog, što je važno za obrazovanje.

Dok slušaju, deca maštaju o ljudima, mestima i situacijama koje nisu upoznali i doživeli

Dodatni savet: Treva čitati onoliko dugo koliko deca žele da slušaju. Ne treba ih prisiljavati na slušanje priče. Vremenom deca razvijaju koncentraciju, pa se vreme slušanja priče samo po sebi produžava. Čak i 15 minuta glasnog čitanja tokom dana doprineće celokupnom detetovom razvoju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom