Zašto je važno da bebi pričate što ranije

Istraživanje na Institutu za proučavanje mozga u Vašingtonu otkrilo je kako bebe treniraju reč koju žele da izgovore i mnogo pre nego što im to zaista uspe.
Zašto je važno da bebi pričate što ranije
Foto: Pixabay
Bebe počinju da razvijaju govor vrlo rano, a već u šestom mesecu života mnogo toga što im se govori potpuno i razumeju. Do svog prvog rođendana bebe se najviše fokusiraju na izgovor reči koje najčešće čuju, pokazalo je istraživanje.
 
Slušajući roditelje s kojima provode najviše vremena, bebe se fokusiraju na reči koje im se čine najjednostavnije, a dokazano je da bebin mozak pokušava da shvati kako pravilno da izgovori reč. Neinvazivnim snimanjem utvrđeno je da je deo bebinog mozga zadužen za planiranje kretnji govornog aparata vrlo aktivan kad sluša svoje roditelje.
 
Roditelji su prilikom testiranja naizmenično govorili maternjim i španskim jezikom. Kod beba do sedam meseci života regije u mozgu aktivirale su se kad su čule roditeljski glas, bez obzira na jezik kojim su tada govorili. Kod dece starije od sedam meseci uočena je povećana aktivacija posmatranih područja u mozgu kad su roditelji govorili na maternjem jeziku.
 
Svrha ovog istraživanja bila je da upozori roditelje na važnost razgovora s bebama već od njihovih prvih dana. Dete razvija svoj mozak slušajući nas, pričajući detetu pripremate ga na prve reči koje će izgovoriti. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom