Poželjno je da deci nekad bude dosadno

Dosada je poželjna i korisna za dečji razvoj, tvrde stručnjaci.
Poželjno je da deci nekad bude dosadno
Foto: Pixabay
Često nam se dogodi osećaj nesigurnosti šta učiniti u trenucima kada se naše dete dosađuje, ne znamo kako da ga zabavimo ili na koji način da mu podstaknemo maštu da nešto i samo osmisli. No, lepota dosade i jeste u tome da uči decu kako da se zabavljaju. Taj ih osećaj uči nužnoj životnoj veštini koja ih priprema za svet odraslih. 
 
"Suočavanje s dosadom pomaže deci da nauče da tolerišu frustracije i kontrolišu svoje emocije. Kao što svaka odrasla osoba to zna, reč je o velikim faktorima koji su potrebni da bismo uspeli u životu", rekla je dr Alis En Holand iz Psihološkog udruženja u Teksasu.
 
"To je posebno važno za decu koja tek kreću u školu. Većini njih škola nije preterano uzbudljiva pa moraju da nauče da se nose s dosadom kako bi dostigli svoj akademski potencijal. Ne želite da dete pokušava da nauči kako da toleriše dosadu dok istovremeno pokušava da nauči množenje", kaže dr Holand.
 
Dosada pomaže i u razvijanju komunikacijskih veština. Deca se često, iz potrebe da stvore sopstvenu zabavu, vežu s drugim vršnjacima. 
 
"Deci je potrebna sloboda da se opuste i imaju vremena za sebe kao i odrasli. To podstiče normalan razvoj mozga, a posebno emocionalni razvitak", poručila je dr Holand.
 
Roditeljstvo u modernom dobu često je ispunjeno pritiscima, stresom i teskobom, što je ponekad potpuno iscrpljujuće, pa naše ideje o zabavi nekada ne budu baš najbolje. Važno je da deca znaju da uskoče kada mama i tata ostanu bez ideja jer tako ćemo ih naučiti kako da se nose s emocijama. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.