Emirati zbog pandemije omogućili onlajn venčanja

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) pokrenuli su internet uslugu sklapanja braka za sve parove koji žele da se venčaju uprkos pandemiji virusa korona, prenosi službena novinska agencija te zalivske države.
Emirati zbog pandemije omogućili onlajn venčanja
Foto: Pixabay
Ministarstvo pravosuđa, zaduženo za registraciju brakova u toj većinski muslimanskoj zemlji, otvorilo je internet stranicu na koju parovi mogu poslati dokumente potrebne za evidenciju braka. U sklopu nove usluge, budući supružnici su pozvani da izaberu sveštenika sa službeno odobrenog spiska.
 
Po odobrenju dokumenata određuje se datum virtuelne ceremonije preko video-linka, tokom koje sveštenik od mladenaca traži digitalni potpis, a potom izdaje digitalni dokument o sklapanju braka. Sledi slanje sporazuma o sklopljenom braku imejlom na pregled verskom sudu, a nakon toga se odobrene kopije sporazuma na isti način šalju tek venčanom paru.
 
Svrha digitalne usluge sklapanja braka je zaštititi javno zdravlje i olakšati pristup pravnim procedurama u skladu sa aktuelnim okolnostima.
 
U toj državi dosad su potvrđena 4.123 slučaja zaraze virusom korona, kao i 22 smrtna ishoda. Pandemija je primorala Ujedinjene Arapske Emirate da ponude brojne javne usluge preko interneta.
 
U uobičajenim okolnostima brak muslimanskih vernika obavlja sveštenik kojeg imenuje vlada. Običaj je da se ceremonija s velikim brojem zvanica održi u sali za svadbe ili u domu mlade.
  • Jelena

    30.07.2020 15:40
    Što da ne?!
    Ih, što neće i kod nas... možda bi se i moj dragi i ja konačno venčali, posle 17 godina zajedničkog života, hihihi.
    Pa stvarno, što da ne? Kad može onlajn škola, onlajn se rade suđenja, onlajn mi je sudski prevodilac Jasna Filipović prevela neke dokumente... sve i svašta može onlajn. Što ne i venčanje?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom