Raznovrsnost materijala u proizvodnji sobnih vrata

Svi smo svedoci ubrzanog tehičkog i tehnološkog razvoja na svim poljima ljudske delatnosti pa samim tim i egzistencije.
Raznovrsnost materijala u proizvodnji sobnih vrata
Foto: Pixabay

Evoluiramo kao vrsta i naša dostignuća nas prate, evoluiraju zajedno sa nama, našim potrebama i zahtevima. Materijali koje koristimo sve su kvalitetniji i odolevaju i najvećim izazovima koje pred njih postavljamo. Građevinski i arhitektonski elementi su veoma očit primer koji ide u prilog predhodnoj tvrdnji. Sobna vrata izrađuju se od raznih materijala ili kombinacije istih i u stanju su da svojimosobinama zadovolje većinu naših potreba bilo da se radi o klimatskim uslovima, kućnom budžetu ili estetskoj ukomponovanosti u celokupni enterijer stambenog prostora. Materijali koje najčešće srećemo kada je proizvodnja sobna vrata u pitanju su drvo, medijapan i fiberglas.

Drvo je od pamtiveka korišćeno, neprevaziđeno svojim kvalitetima i prepoznatljivom toplinom koju stvara svojim estetskim osobinama. Drvo ima onu prirodnu termoizolacionu osobinu koja je opredelila masovno korišćenje naročito kada su sobna vrata u pitanju. Drvo je jako. Lako je za obradu ali i za preradu. Jednostavno je za dekorisanje. Dovoljno ga je ofarbati ili izbajcovati pa zaštiti nekim dobrim zaštitnim sredstvom i na taj način omogućiti drvetu da zadrži svoju prirodnu strukturu ali i teksturu ostavi vidnljivom.
Drvena sobna vrata ne treba olako shvatati. Ona zahtevaju redovno temeljno čišćenje i održavanje. U protivnom, dozvolićete nepovoljnim uticajima da unište vaša nova sobna vrata. Bilo da se radi o crvotočini, vlazi koja izaziva truljenje ili mehaničkim deformacijama, ove nepovoljnosti možete sprečiti. Jednom godišnje posvetite se svojim drvenim sobnim vratima. Skinite sve prethodne slojeve laka ili farbe, popunite potencijalne neravnine, ponovo ih prefarbajte ili prelakirajte i zaštitite ih da vam dugo potraju.
 
Polivinil hlorid je materijal koji u zadnje vreme sve više uzima primat kada je proizvodnja ali potražnja za sobnim vratima u pitanju. Dobre performanse koje se postižu naprednim tehnološkim metodama pri izradi koje podrazumevaju dugotrajnost, visoku energetsku efikasnost i vrlo lako i jednostavno održavanje i čišćenje a u kombinaciji sa relativno povoljnom cenom učinile su da potražnja za sobnim vratima proizvedenim od ovog materijala poslednjih godina mnogostruko poraste. Iako se najčešće nude u beloj boji, sve je više mogućnosti da se sobna vrata ofarbaju specijalnim bojama u željenim nijansama koje će zadovoljiti i najzahtevnije ukuse. Boje se dodaju u samu osnovu materijala od koga se vrata proizvode pa ako i dođe do sitnijih ogrebotina one se bezmalo ne primećuju i ova vrata godinama mogu da sačuvaju svoj prvobitni izgled. Kvalitet materijala koji se koristi u proizvodnji sobnih vrata varira od proizvođača do proizvođača. Aditivi koji se koriste i dodaju su oni koji opredeljuju dugotrajnost, otpornost na temperaturne promene, čvrstinu i ostale bitne osobine koje je potrebno da znate i kojima se obavezno dobro informišite pre nego što kupite takva sobna vrata.
 
Fiberglas je materijal koji se već dugo koristi i razvija ali se sobna vrata od fiberglasa proizvode tek poslednjih godina. Fiberglas je materijal koji se proizvodi od staklenih vlakana međusobno spojenih smolom. Kao materijal, vrlo je otporan na temperaturne razlike, vlagu, hemijske uticaje, UV zračenje. Kao materijal, fiberglas ne puca, ne suši se, ne bubri, ne trune i indeks širenja i skupljanja na određenim temperaturama mu je izuzetno nizak. Može da se farba, izrađuje se u različitim bojama i dezenima pa ko voli, neka izvoli.
 
Medijapan je materijal koji se proizvodi tako što se drvena vlakna izuzetno sitne granulacije presuju i vezuju lepilima ili smolama. Medijapan je materijal koji se vrlo lako može oblikovati i preoblikovati. Lako ga je bojiti specijalnim bojama i lakovima u velikom broju boja i nijansi. Na njega je jednostavno postavljati, lepiti ukrasne folije različitih dezena pa izbor sobnih vrata proizvedenih od medijapana čini zaista ogromnim. Kao i sva ostala sobna vrata koja su od drveta ili imaju drvo u svojoj proizvodnoj osnovi, i ova vrata su osetljiva na vlagu. Mada medijapan po svojim karakteristikama nije preterano osetljiv na uticaje vlage i truljenje, zbog materijala od kojih je sačinjen i mogućnosti kvalitetnog farbanja. U slučaju sobnih vrata proizvedenih od medijapana, kvalitet takođe zavisi od proizvođača i preporuka je da se podrobno raspitate o njemu, odnosno karakteristikama samih sobnih vrata koja ste izabrali. Cena u ovom slučaju najčešće prati kvalitet.
 
Sobna vrata nisu nešto što u stanju menjate često. Možda je bolje povesti se kvalitetom nego niskom cenom. Sobna vrata su neophodan element stambenog prostora i potrebno je da se prema njima ophodite sa poštovanjem jer od dobro odabranih sobnih vrata imate višestruke koristi. Čuvaju vas od buke, od temperaturnih skokova, vlage, mirisa, promaje. Zato je potrebno da pažljivo odaberete svoja sobna vrata. Mirandre.com je tu za vas, da vam olakša izbor i pomogne u potrazi. Mirandre.com nudi vam samo verodostojne podatke i proverene informacije i sa puno poverenja možete početi sa pretragom koja će vas dovesti do vaših savršenih sobnih vrata.

Teme

vrata

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom