Istraživanje: Udvostručen broj dečijih nezgoda s dugmastim baterijama

Broj dece koja dolaze u hitnu pomoć nakon što su progutala male litijumske baterije, poznate i kao dugmaste baterije, više se nego udvostručio u poslednjoj deceniji, pokazalo je novo istraživanje.
Istraživanje: Udvostručen broj dečijih nezgoda s dugmastim baterijama
Foto: Pixabay
Izveštaj objavljen u ponedeljak u časopisu "Pediatrics" pokazao je da je između 2010. i 2019. godine više od 70.000 dece posetilo hitnu zbog povreda uzrokovanih gutanjem ili stavljanjem dugmastih baterija u usta, nos ili uši. U periodu između 1990. i 2009. godine prijavljeno je 68.000 takvih incidenata, prenosi Index.hr.
Istraživači iz "Nationwide Children's Hospitala" i neprofitne organizacije "Safe Kids Worldwide" takođe su otkrili da je svakih 75 minuta jedno dete mlađe od 18 godina u Sjedinjenim Državama posetilo hitnu pomoć zbog povreda povezanih s baterijom.
"Dugmaste baterije i dalje predstavljaju veliku opasnost koja može uzrokovati ozbiljne, pa čak i po život opasne povrede, ako dođe do njihovog gutanja", rekao je dr Geri A Smit, koautor studije i profesor pedijatrije na Univerzitetu Ohajo.
 
Ove male, okrugle i sjajne baterije koriste se za napajanje brojnih malih elektronskih uređaja koji se mogu naći u domovima, uključujući daljinske upravljače, igračke, satove, slušna pomagala i lampe. 
 
Dugmaste baterije, koje se često lako mogu izvaditi iz uređaja, predstavljaju ozbiljan rizik kada se progutaju jer mogu dovesti do velikih povreda detetovog jednjaka, koje mogu biti opasne po život, a mogu uzrokovati čak i smrt. 
 
Prema studiji, 12 odsto izloženosti baterijama rezultiralo je hitnom hospitalizacijom.
 
"Nažalost, dosadašnji napori u prevenciji tek treba da dovedu do značajnog smanjenja stopa povreda. Potrebni su regulatorni napori i povećana svest javnosti o opasnostima. Sve dok industrija ne usvoji sigurne dizajne odeljaka za baterije i na kraju sigurniju tehnologiju dugmastih baterija, ove povrede kod dece će nastaviti da se događaju", rekao je Mark Čendler, glavni autor studije i viši naučni saradnik organizacije "Safe Kids Worldwide".
 
Nove smernice za proizvođače i upozorenja za roditelje
 
Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda je 2017. godine odobrila nove smernice i standarde testiranja uređaja s baterijskim napajanjem. 
 
Ranije ovog meseca Kongres je jednoglasno doneo Risov zakon, koji zahteva od proizvođača da uvrste oznaku upozorenja koja upućuje kupce da drže baterije van domašaja dece.
 
Nakon nove studije, "Safe Kids Worldwide" izdao je nekoliko preporuka za roditelje i staratelje kako bi se smanjile povrede uzrokovane baterijama. 
Zagovornici sigurnosti upozorili su roditelje da uređaje s dugmastim baterijama drže van vidokruga i domašaja dece, posebno one od pet godina i mlađe. Roditelji bi takođe trebalo da provere da li je dugmasta baterija uređaja sigurno smeštena u odeljak za baterije i zatvorena tako da je deci teško da im pristupe.
 
Ako je dete progutalo dugmastu bateriju, neki od simptoma mogu izgledati kao prehlada, poput temperature, grlobolje ili otežanog disanja. 
 
U slučaju da je dete progutalo bateriju, "Nationwide Children's Hospital" preporučuje davanje detetu od 12 meseci ili starijem dve kašike meda svakih deset minuta i da se mališan hitno odvede u Urgentni centar.
  • Lit

    31.08.2022 12:25
    Ion
    Pa kazu ovi da je litijum zdrav! Kopamo ga i moze u pasulj d ga stavimo.
  • Rizbo

    31.08.2022 11:03
    samo jos jedan dokaz da ljudi postaju sve debilniji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom