Bebe prepoznaju roditeljske emocije od najranijeg uzrasta

Većina roditelja veruje da bebe, barem pre navršenih šest meseci, nisu u stanju da prepoznaju emocije drugih, ali nisu u pravu.
Bebe prepoznaju roditeljske emocije od najranijeg uzrasta
Foto: Pixabay
Novorođenčad može da razlikuje emocije od trenutka kad izađe iz majčine utrobe, iako se ta percepcija izoštrava kako raste.
Bebe imaju sposobnost da gotovo odmah razumeju i shvate osećanja koje im drugi ljudi prenose očima i glasom. Možda ste primetili da se vaša beba smeši ako vas vidi nasmejanu/og, a ako vas vidi tužnu/og, izgleda zabrinuto. Čak i ako ste pod stresom, ona će biti razdražljivija. To je zato što je njen jedini alat za komunikaciju s onima oko sebe izražavanje emocija i razumevanje emocija koje vidi kod drugih.
Kako bebe prepoznaju emocije
 
Prema studiji koju su sproveli psiholozi i neurolozi, osećanje koji bebe prvi identifikuju je tuga. Otkrili su da beba u uzrastu između tri i sedam meseci može da prepozna tu emociju i to po tonu majčinog glasa. Zbog toga je bebino čulo sluha vrlo važan za razumevanje sveta koji je okružuje, zbog čega je jedno od prvih čula koje se razvija. Kroz percepciju različitih emocija bebe počinju da generišu empatiju.
 
Druga studija je utvrdila da bebe od pet meseci mogu da prepoznaju, razlikuju i porede različite afektivne izraze druge dece. Zato mogu da prepoznaju odakle plač dolazi i da li se radi o plaču drugog deteta ili njihovog brata ili sestre.
 
Od vrlo ranog uzrasta deca uče da razlikuju smeh od plača. Zvuk tih emocija je različit i, malo po malo, bebe počinju da shvataju te razlike tako da ih nakon nekoliko meseci mogu razlikovati.
 
Emocije iz okoline i roditeljski stres
 
Kada se osećamo umorno, stres se prenosi na naše bebe. Dok smo okupirani različitim stvarima koje nas brinu, manje se koncentrišemo na ono što je potrebno bebi, tako da ona može da primeti rastući stres kod roditelja. Uz to, može doživeti i usamljenost i strah, što može uzrokovati nesigurnosti koje će u budućnosti biti teško rešiti.
 
Zbog toga, ako smo pod stresom na poslu, važno je pokušati ne preneti ga i u privatni život.
 
Važnost kontrole emocija u blizini bebe
 
Svi roditelji, čak i oni najstaloženiji, imaju dane ili određene trenutke kad se ne osećaju dobro. Možda su umorni od previše svakodnevnih obaveza ili mogu biti frustrirani jer nešto nije išlo po planu. Iako su sve ove situacije normalne i uobičajene za sve, važno je da naučimo da se borimo protiv tih negativnih osećanja.

Teme

beba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom