Stižu gosti iz celog sveta

Pristajanjem kruzera „River Aria” u Savsko pristanište u četvrtak je i zvanično počela turističko-nautička sezona u Beogradu. Više od 160 američkih turista brodom je uplovilo u obnovljeno pristanište, u čije je renoviranje nedavno uloženo oko dva miliona evra.
Barbari Volner (67) nije prvi put da dolazi u Srbiju. Pre dve godine došla je sa suprugom i, kako kaže, Beograd je potpuno osvojio. “O Beogradu nisam znala ništa. Pošto sam geograf, čitala sam knjige o ovom delu Evrope i Dunavu i tako poželela da dođem u Srbiju. Vaš grad me podseća na Atinu, posebno ovaj stari deo grada. Sigurna sam da ću doći ponovo”, kaže Barbara. Za razliku od nje, Loures i njen suprug Čarls Peterlek u Beograd su doputovali prvi put, po preporuci njihovog prijatelja iz Češke. Najjači utisak na njih je ostavilo gostoprimstvo i srdačnost Beograđana. “Ne znam ništa o Beogradu. Ovo što sam videla sa broda mnogo mi se svidelo. Jedva čekam da vidim grad i da ga dobro upoznam”, priča Loures.

Osim kruzera “River Aria”, ove sezone zakazana su još 423 dolaska brodom iz celog sveta, a očekuje se da ove godine na isti način u Beograd dođe znatno više turista nego ranijih godina. U skladu sa tim, Luka “Beograd” je nedavno renovirala pristanište i uredila ga u skladu sa standardima Evropske unije. “Savsko pristanište je jedino pristanište u Beogradu za brodove kruzere. Nedavno smo ga obnovili i tvrdim da je jedno od naujređenijih u Evropi”, kaže Tijana Munišić, direktorka Sektora za PR i komunikacije u Luci “Beograd”. Savsko pristanište sada ima četiri glavna pristana i jedan pomoćni, koji zauzimaju površinu od 10 hiljada kvadrata akvatorija, a u jednom trenutku u njemu može da pristane čak šest kruzera. U okviru pristaništa, nalaze se i službene prostorije Granične policije, Carine i Luke “Beograd”, kao i “Etno Šop”, prodavnica sa robom široke namene, moderna čekaonica, menjačnica, bankomat, pa čak i ambulanta namenjena turistima.

U toku prošle godine kroz Savsko pristanište prošlo je oko 55 hiljada stranih turista, a pristao je 401 kruzer iz svih zemalja sveta. Najviše stranaca došlo je iz Amerike, a zatim i iz Nemačke, skandinavskih zemalja, Italije i Japana. U proseku se ovi turisti u Beogradu zadržavaju oko tri dana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.