Medeni mesec u Sadamovoj palati

Turizam je jedna od privrednih grana u povoju u Iraku. Zemlja razrušena ratom ima šta da ponudi turistima, a najnoviji hit je palata svrgnutog diktatora Sadama Huseina u Hili, nedaleko od nalazišta drevnog grada Vavilona.

Palatu dnevno poseti oko 1.000 radoznalih Iračana, a cena jedne karte je 85 centi. U pitanju je velika građevina na brdu sa prelepim pogledom na reku Tigar. Sadam je imao luksuzne palate u gotovo svakom gradu u Iraku, a ovu je posetio tek jednom ili dvaput. Za one sa dubljim džepom moguće je da provedu i medeni mesec u jednoj od Sadamovih vila u okviru palate koja se nalazi na obali reke. Ova vila je u potpunosti renovirana, a prenoćište za mladence košta 180 dolara. Od marta 2003. palata je bila pod kontrolom prvo američkih, pa onda poljskih vojnika. Gotovo svi vredniji predmeti su opljačkani. Jedino od umetnički vrednih predmeta preostalo u palati su veliki murali i freske sa Sadamovim likom.

Sadun al Isavi, koji je posetio palatu sa svojom verenicom Nur Abdulah, kaže da još ne može da se navikne na život bez Sadama u Iraku: „Nikada nisam očekivao da će Sadam otići. Verovao sam da će i moja deca živeti pod njegovom vlašću. Čudan je osećaj slobodno šetati palatom“, kaže Isavi. Husein Kadem, guverner Hile, kaže da je u obnovu palate uloženo sedam miliona dolara, ali da još nije u potpunosti dobila stari sjaj. „Želimo da je u potpunosti obnovimo kako bi stanovnici Hile i Iraka uživali. To je ujedno i poruka svim diktatorima da će ostati bez luksuza“, kaže Kadem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".