Osam mesta koja ne može da poseti baš svako

Postoje mesta na našoj planeti koja nisu dostupna baš svakome, a neka od njih ne biste ni poželeli da posetite. Kao što je nedavno dokazala tragična smrt misionara koji se oglušio o upozorenja i posetio pleme na ostrvu Sentinelu, neke zabrane zaista postoje s dobrim razlogom.
Na ovim mestima posetioci nisu poželjni jer su opasna, previše ugrožena ili jednostavno previše posebna da bi bila dostupna bilo kome. 
 
1. Vulkan Heard, Australija
 
Ovaj vulkan nalazi se na ostrvu smeštenom na pola puta između Antarktika i Madagaskara, a spada pod australijsku teritoriju. Na njemu se nalazi 41 glečer, a vulkan je aktivan od 2000. godine kad su naučnici uočili tok lave dug čak dva kilometra. Osim vulkana, problem su i izrazito loše vremenske prilike, zbog kojih se ostrvu može pristupiti samo dve nedelje u godini. 
 
2. Ostrvo zmija, Brazil
 
Ostrvo Keimada Grande, poznatije kao Ostrvo zmija, nalazi se oko 32 kilometra udaljeno od obale Sao Paola. Iako ima samo pola kvadratnog kilometra, na njemu se nalazi od 2.000 do 4.000 zlatnih zmija čiji je otrov jedan od najsmrtonosnijih na svetu. Ugrize li vas ova zmija, umrećete za manje od sat vremena, a otrov joj je toliko snažan da topi ljudsko meso. Brazilska vlada strogo je zabranila posete ovom ostrvu, a izuzetak su jedino naučnici. 
 
3. Pećina Lasko, Francuska
 
U kompleksu pećina koje se nalaze u severozapadnoj Francuskoj nalaze se neki od najpoznatijih crteža na svetu, a veruje se da su stariji od 17.000 godina. Pristup pećinama je zabranjen od 2008. nakon što su se kompleksom proširile gljivice. 
 
4. Vatikanski tajni arhivi, Vatikan
 
Duboko ispod Vatikanskih ulica nalaze se arhivi u kojima su sačuvani vredni dokumenti poput Mikelanđelovih pisama, pisma škotske kraljice Meri napisanog dok je čekala pogubljenje, istorijskih dokumenata Svete stolice od kojih neki datiraju još iz osmog veka. Arhivi su u vlasništvu Pape, a pristup je zabranjen svima osim malom broju ljudi koji ih održavaju i naučnika s najprestižnijih fakulteta i istraživačkih instituta koji pre nego što im se dopusti ulazak moraju da prođu rigorozne provere. 
 
5. Grobnice Ise, Japan
 
Kompleks od 125 grobnica posvećen je boginju Amaterasu-Omikami. Iako se veruje da grobnice datiraju iz trećeg veka, njeni delovi se premeštaju svakih 20 godina. Poslednji put je to učinjeno 2013. godine. U kompleks smeju da uđu samo najviši sveštenici koji moraju biti članovi japanske carske porodice, a spolja se mogu videti samo ograde i krovovi. 
 
6. Oblast 51, Nevada
 
Ovo je baza američkog Ratnog vazduhoplovstva u severnoj Nevadi u koju pristup imaju samo tajne službe i vojno osoblje s posebnim odobrenjem. Dugo se verovalo da se na tom području testiraju avioni i oružje, a teoretičari zavere smatraju da ovde američka vlada čuva dokaze o posetama vanzemaljaca. Iznad ove baze zaštićen je i vazdušni prostor pa je zabranjeno preletati je. 
 
7. Grobnica Ćin Ši Huanga, Kina
 
Duboko u planinama središnje Kine nalazi se kompleks grobnica prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga koji je umro 210. godine pre nove ere. Grobnica je otkrivena 1974, a u njoj je pronađeno 2.000 unikatnih figura. Veruje se da se u grobnici ukupno nalazi 8.000 figura, kao i da kineska vlada zbog poštovanja verskih rituala nikad neće dopustiti kompletno iskopavanje. Turistima je dopušteno da vide samo mali deo dok će glavna grobnica verovatno zauvek ostati zatvorena. 
 
8. Trezor semena na Svalbardu, Norveška
 
Svalbard Global Seed Vault je podzemni trezor u kojem se čuva oko 840.000 uzoraka od čak 4.000 vrsti semenki iz celog sveta. Nalazi se na norveškom ostrvu Spitzbergen, hiljadu kilometara udaljenom od Severnog pola. Sagrađen je kako bi u slučaju globalne katastrofe, mogla da se očuva raznovrsnost useva. Smešten je 120 metara duboko unutar planine, a ulaz je dopušten samo radnicima i vladinim organizacijama koje skladište semenke i oni mogu da pristupe isključivo svom semenju. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja