Otvorena restaurirana zgrada u kojoj su se za borbu spremali gladijatori u Pompeji

Oko 2.000 godina stara zgrada u kojoj su se za borbu spremali gladijatori u Pompeji, ponovo je otvorena za posetioce, osam godina posle delimičnog rušenja zidova usled nevremena.
Posetioci mogu na arheološkom nalazištu Pompeje da vide zgradu gladijatora "schola armaturarum".
 
Vodiči će tokom ture objasniti posetiocima restauraciju oštećenih fresaka koje su ukrašavale zidove zgrade gde su se nekada davno gladijatori spremali za borbe.
 
Otvaranje tog mesta pozdravilo je italijansko Ministarstvo kulture ocenjujući da to "simbolično predstavlja ponovno rođenje Pompeje".
 
Zgrada je pretrpela oštećenja zbog nevremena, a bila je takođe oštećena tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu.
 
Pompeja je osnovana u šestom veku pre nove ere i tokom 700 godina - do erupcije vulkana Vezuv koji ju je zatrpao pepelom, spalio i okamenio, tu su živeli Samniti, Grci, Etrurci i Rimljani.
 
Lokacija Pompeje koja se nalazi jugoistočno od današnjeg Napulja, od 1997. godine se nalazi na spisku svetske baštine Organizacije UN zaobrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja