Plašite li se letovanja u Egiptu?

Egipat, omiljena turistička destinacije što zbog bogate istorije stare egipatske civilizacije, što zbog peskovitih plaža i toplog mora, posle protesta praćenih nemirima i odlaska predsednika Hosnija Mubaraka, sa zebnjom prati razvoj situacije u regionu i nada se povratku turista.

Egipat, omiljena turistička destinacije što zbog bogate istorije stare egipatske civilizacije, što zbog peskovitih plaža i toplog mora, posle protesta praćenih nemirima i odlaska predsednika Hosnija Mubaraka, sa zebnjom prati razvoj situacije u regionu i nada se povratku turista.

Čuvene grobnice faraona sahranjenih u Sakari, čudo antičkog sveta - Giza, gde se nalaze Velika sfinga, piramide i brojni drugi hramovi, umesto dugih redova za kupovinu ulaznica i mase turista unaokolo, sada su gotovo prazni, prenela je agencija Rojters.

Mladi Egipćani pokrenuli su kampanju "Egipat je bezbedan", učenici čiste i doteruju nacionalne spomenike, a taksisti posetiocima nude vožnju po čuvenom kairskom trgu Tahrir, mestu okupljanja prodemokratskih demonstranata koji su tražili Mubarakovu ostavku. Život u Egiptu i dalje je daleko od normalnog, iako su se 18-dnevne demonstracije završile, a Mubarak 11. februara podneo ostavku dok je vlast preuzelo vojno rukovodstvo.

Mnoge škole su i dalje zatvorene, demonstranti protestuju zahtevajući da svi Mubarakovi saveznici izadju iz vlade, policijski čas je na snazi i tenkovi su rasporedjeni na ključnim tačkama u Kairu. "Što se tiče oživljavanja turizma, trenutno je problem Libija, ne mi. Ceo region je trenutno usijan", smatra direktor egipatske turističke kompanije "Silvija turs" Karim Mohsen. "Libija se graniči sa Egiptom i ono što ljudi vide da se tamo dogadja je užasno i plaše se da dodju u taj deo sveta", rekao je Mohsen.

Pre krize, Egipat je ubirao oko 280 miliona dolara nedeljno od turizma. Po izbijanju demonstracija mnogobrojne vlade su upozorile  svoje gradjane da ne putuju u Egipat, a na desetine hiljada onih koji su se zadesili tada na nekoj od egipatskih destinacija, vraćeni su kućama. Do oscilacija u dolasku turista bilo je i ranije - posle napada ekstremista koji su ubili 58 turista i četvoricu Egipćana u drevnom hramu u blizini Luksora 1997. godine, kao i u periodu od 2004. do 2006. godine, kada se dogodila serija samoubilačkih napada u letovalištima na Crvenom moru. Turisti su se, ipak, vrlo brzo vraćali Egiptu, plažama na Crvenom moru, krstarenju Nilom, obilascima drevnih hramova, muzeja...

Turistički vodiči, vodiči kamila, prodavci suvernira i drugi koji žive od turizma, poručuju turistima da slobodno dodju "u novi Egipat", a neki predlažu i da se nedavna zbivanja uvrste u atrakciju pod sloganom "Revolucija - razlog više da se poseti Egipat". "Turizam u Egiptu se možda razboleo", rekao je vodič i egiptolog Vagih Tabit, ali i dodao da "nikada neće umreti".

  • Tutmanis

    05.03.2011 21:12
    Idealno za srpske turiste iz (propale) srednje klase: "Uzivajte u apartmanima u kojima je nekada odsedala i Engleska kraljica! Sa ovog prozora vidljiva je citava Aleksandrija i citava Aleksandrija vidi ove prozore!" ))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja