Antički ostaci olupine broda uskoro dostupni turistima-roniocima

Antički ostaci čuvene olupine broda u blizini severnog grčkog ostrva Alonisos biće prvo arheološko podvodno nalazište otvoreno za javnost u Grčkoj, uključujući ronioce rekreativce.
Ogromno grčko podvodno bogatstvo dugo je bilo sakriveno od pogleda svih, osim malobrojnih, većinom arheologa.
 
Ronjenje s bocom bilo je zabranjeno u zemlji, osim na određenim lokacijama, do 2005. godine zbog straha da bi ronioci mogli ukrasti velika arheološka blaga pod morem širom Grčke.
 
Mnoge drevne olupine, pa čak i nedavna otkrića, i dalje su nedostupne široj javnosti. Međutim, u Grčkoj je sada u planu organizovanje podvodnih muzeja.
 
Ronioci će sada moći da obilaze neke olupine, dok će ljudi na kopnu u posebnim informacionim centrima moći da vide nalazište virtuelnim putem.
 
Olupina Peristera, nazvana po nenaseljenom grčkom ostrvu preko puta ostrva Alonisos, otkrivena je početkom devedesetih godina prošlog veka. Ovaj brod, koji je potonuo krajem petog veka pre nove ere, bio je natovaren sa više hiljada amfora, u kojima je najverovatnije bilo vino.
 
Iako je većina drvene konstrukcije broda propala, sam prizor je spektakularan sa hiljadama komada amfora rasutih po dnu u više slojeva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.